Amenzile primite de români în timpul stării de urgență, la un pas să fie anulate

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, transmite o scrisoare către liderii UDMR, USR și PMP, cărora le cere să susțină legea inițiată de ALDE-PSD-Pro România, prin care se anulează amenzile primite de cetățenii români în timpul stării de urgență.

”Dlui Kelemen Hunor-Presedinte UDMR

Dlui Dan Barna-Presedinte USR

Dlui Eugen Tomac-Presedinte PMP

Bucuresti, 12.mai.2020

Stimati colegi,

Vă înaintez, spre informare și consultare, propunerea legislativă Lege privind unele măsuri administrative și fiscale, concepută împreună cu colegii de la PSD și Pro Romania, proiect care prevede anularea contravențiilor aplicate de către autorități în baza OUG nr. 1/1999.

La momentul actual, România se confruntă cu o situație dificilă. Pandemia de coronavirus ne testează pe toți. În această perioadă au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro), pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Având în vedere sesizările cetățenilor care au considerat că au fost sancționați contravențional abuziv de forțele de ordine, Avocatul Poporului a sesizat la Curtea Constituțională a României excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare.

Citeste și:  Fântânile arteziene din Brașov vor fi repuse în funcțiune în următoarele săptămâni

CCR a anunțat, printr-un comunicat, faptul că dispozițiile art. 28 din OUG 1/1999 (articol care stabilește amenzile pentru încălcarea stării de urgență), sunt neconstituționale, pentru că nu definesc faptele care sunt pedepsite și nici nu stabilesc clar nivelul amenzilor, lăsând la latitudinea agentului constatator să decidă ce amendă aplică.

Cred că putem profita de timpul pe care îl avem la dispoziție, până ce Curtea Constituțională va face publică motivarea deciziei, pentru a lansa în societate o dezbatere pe această temă.

Vreau să atrag atenția asupra faptului că această propunere legislativă nu a fost inițiată pentru a submina autoritatea cuiva, nici pentru a descuraja Poliția Română să își facă datoria și, în niciun caz, pentru a îi desconsidera pe cei care au respectat măsurile instituite prin ordonanțele militare. Această propunere legislativă are scopuri practice, care ne privesc pe toți. Este de datoria noastră să rectificăm o situație survenită în lipsa unui text de lege clar și explicit, care a lăsat loc de interpretări.

Citeste și:  Exponate inedite la primul muzeu al sporturilor din România, inaugurat la Brașov

Vă imaginați ce ar însemna 300.000 de procese pe rolul instanțelor de judecată? Desfășurarea activității, care oricum era îngreunată, va fi total blocată! Ca să nu mai vorbim de pericolul de răspândire a virusului în momentul în care 300.000 de români vor lua cu asalt instanțele de judecată!

Cuantumul amenzilor din România cu siguranță ne situează pe locul întâi între țările Uniunii Europene. Cum poate un pensionar, cu un venit de 1000 lei pe lună, să achite o amendă de 5000 de lei doar pentru simplul motiv că nu s-a putut încadra în cele 2 ore în care avea dreptul să iasă din casă?

Este un fapt recunoscut că pedepsele dure nu sunt singura modalitate de a face oamenii să respecte legile și direcțiile benefice în care ar trebui să acționeze în societate. O natiune nu trebuie să fie supusă doar restricțiilor de ordin represiv, ea trebuie să fie bine informată și motivată. Românii care au stat în casă și au respectat măsurile impuse de autorități prin intermediul ordonanțelor militare, nu au făcut-o pentru că le era teamă de amenzi, ci pentru a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi, deopotrivă!

Citeste și:  Studiu LEGO: Creativitatea fetelor este afectată de la vârste fragede de presiunea perfecțiunii și de prejudecățile lingvistice

Când oamenilor li se comunică, li se explică, când oamenii au încredere în autoritățile publice, cetățenii sunt chiar responsabili..

Scopul acestei propuneri legislative este de a corecta anumite abuzuri comise în perioada stării de urgență și nu se aplică în cazul persoanelor care au fost sancționate contravențional pentru că au încălcat măsurile de izolare la domiciliu și carantină, precum și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Atât eu cât și colegii mei semnatari ne-am bucura să susțineți acest demers! Este esențial să acționăm împreună!

Președinte ALDE,

Senator Călin POPESCU-TĂRICEANU”, scrie Călin Popescu Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.