Atenție la acest nou tip de fraudă online: citația emisă în numele Poliției Române

În mediul virtual circulă mai multe mesaje spam, care evident sunt expediate de persoane certate         cu legea, prin care destinatarii sunt informați că fac obiectul unor proceduri judiciare ale Poliției.

Citațiile on-line poartă siglele și înscrisurile Poliției Naționale și Interpol și sunt semnate de  persoane cu funcții de conducere,  destinatarii fiind amenințați cu ”emiterea unui mandat de arestare în termen de 72 ore”, dacă nu răspund mailului inițial și cu transmiterea datelor personale ”asociațiilor care luptă împotriva pedofiliei și mai multor canale de televiziune națională și europene...”

Acest tip de fraude online, prin care anumite persoane își atribuie identitatea unor lucrători din cadrul structurilor de poliție, țintesc furtul de date personale, conturi bancare, etc.

Citeste și:  RATBV a introdus mai multe autobuze pe linia 320 (Brașov – Feldioara)

Astfel, prin accesarea  mesajelor ”spam”/link-urilor care sunt atașate mesajelor inițiale, destinatarii ”dau accesul” infractorilor către datele lor cu caracter personal!

Există cazuri în care este solicitată chiar plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru evitarea demarării unor proceduri judiciare și emiterea unui mandat de arestare preventivă!

Greșelile gramaticale și de exprimare în limba română, pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori cibernetici!

Poliția Brașov recomandă celor care au primit aceste gen de mesaje să:

  • nu dea crezare scenariilor propuse de atacatori și să nu dea curs solicitărilor;
  •  să nu acceseze mesajele ”spam”/sms-uri nesolicitate;
  •  să nu șteargă mesajele și să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție;
  • să verifice mereu sursa reală a mesajelor, înainte de a efectua o acțiune care se poate dovedi malițioasă pentru datele personale sau dispozitivele folosite.
Citeste și:  RATBV a introdus mai multe autobuze pe linia 320 (Brașov – Feldioara)

ATENȚIE: informati-vă doar din surse oficiale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.