Avertizare COD GALBEN de lapoviţă şi ninsori pentru jumătate din ţară

Începând de mâine dimineaţă, o mare parte a ţării se va afla sub COD GALBEN de precipitaţii abundente – ploi, lapoviţă, ninsori şi polei – şi intensificări însemnate ale vântului! Condiţiile meteo vor determina depunerea unui nou strat de zăpadă şi apariţia poleiului.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi atenţionarea meteorologică COD GALBEN de vreme rea, valabilă pentru perioada 24 ianuarie, ora 4:00 – 25 ianuarie, ora 14:00, potrivit căreia, în zonele de mare altitudine a Munţilor Banatului, Carpaţilor Meridionali şi Carpaţilor de Curbură, va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60-80 km/h, viscolind şi troienind zăpada. În zonele mai joase, ploaia şi lapoviţa vor determina topirea stratului de zăpadă.

Citeste și:  Serviciul Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov are începând de astăzi o targă specială complet echipată destinată operațiunilor de salvare din mediile subterane și speologice

Totodată, în judeţele Bacău, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani şi în zona Carpaţilor Orientali se va depune un nou strat de zăpadă, iar în judeţele Vaslui şi Vrancea vor fi precipitaţii mixte ce vor favoriza poleiul. Pentru nordul şi vestul Olteniei, nord-estul Munteniei şi sud-estul Moldovei, sunt anunţate ploi, vânt cu rafale de 50 – 70 km/h şi polei.

POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă cetăţenilor să evite deplasarea în zonele afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile.

Dacă totuşi nu puteţi amâna călătoria din motive de maximă necesitate, asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Citeste și:  Allen Coliban: Brașovul și brașovenii vor spitale! Spitale noi! / Semnează petiția pentru construirea a două noi spitale în oraș

Poliţia Română atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

De asemenea, autovehiculele cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone şi cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo şi echipaţi-vă maşina corespunzător!

Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuaţi deplasarea şi alegeţi să vă retrageţi în localităţi, acolo unde puteţi găsi adăpost!

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic!

Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor!

Citeste și:  Veste bună pentru șoferi: Tarifele RCA ar putea scădea din toamnă

Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, în condiţii de vreme nefavorabilă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul şi nu blocaţi intersecţiile.

Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!

Pietonii sunt sfătuiţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.