BNR a majorat dobânda cheie la 6,75% pe an, nivel record al ultimilor 12 ani

Cresc din nou ratele cu dobândă variabilă la creditele în lei. Banca Naţională a anunțat majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 6,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 8 noiembrie 2022, a hotărât următoarele:

-majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 6,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022;

-majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75 la sută pe an, de la 7,25 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75 la sută, de la 5,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022;

-păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;

-menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Ce înseamnă această dobândă cheie: băncile se vor împrumuta mai scump de la BNR, iar asta se va vedea şi în evoluţia indicatorilor IRCC şi ROBOR, cei în funcţie de care sunt calculate ratele noastre în lei. La începutul acestui an, dobânda cheie se situa la nivelul de 2% pe an. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.