Brașoveanul Vladimir Sofronie (9 ani), triplu campion balcanic la șah junior

Titlul de campion balcanic la toate cele trei probe ale balcaniadei de juniori la șah (șah clasic, șah rapid și blitz), grupa băieți 10 ani revine României prin reprezentantul ei, Vladimir Sofronie de numai 9 ani! Vladimir a revenit acasă noaptea trecută cu cele 3 cupe după 9 zile de competiție în Muntenegru.

În orașul Cetinje, considerat capitala istorică a Muntenegrului unde se află și reședința oficială a președintelui muntenegrean, tocmai s-a încheiat CAMPIONATUL BALCANIC DE ȘAH PENTRU JUNIORI ȘI JUNIOARE cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. O competiție grea și obositoare, care s-a întins pe parcursul a 9 zile de competiție, în perioada 30 septembrie – 8 octombrie 2022 și care a constat în 3 probe: șah clasic, șah rapid și blitz, jucate mixt (fete și băieți). O încercare grea pentru cei 9 ani ai lui Vladimir Sofronie, care a jucat 20 din cele 29 de partide doar în ultimele 2 zile ale competiției, însemnând 11 partide de blitz și 9 partide de șah rapid.

Citeste și:  Brașovenii sunt invitați la ,,Dizabilitatea dincolo de aparențe“. Eveniment desfășurat cu ocazia zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități

În total au participat 106 copii din 11 țări: Bulgaria, Slovenia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania, Croația, Bosnia&Herțegovina, Serbia, România, iar delegația României a participat la Balcaniadă cu 6 juniori și 6 junioare (12 copii în total), câte un băiat și câte o fată pentru fiecare grupă de vârstă: U8, U10, U12, U14, U16 și U18 ani.

Performerul delegației tricolore a fost brașoveanul VLADIMIR SOFRONIE, care s-a impus la categoria U10 ani, el câștigând locul 1 la toate cele 3 probe de șah: clasic, rapid și blitz, fără nicio înfrângere în cele 29 de partide jucate în total. Deși Vladimir are doar 9 ani, doar anul viitor va împlini 10 ani, el s-a impus categoric în fața unor copii de 10 ani.

Citeste și:  Brașovean cercetat pentru deținea fără drept de articole pirotehhnice

În urma rezultatelor internaționale obținute anul trecut de Vladimir: campion al Uniunii Europene de șah clasic U8 ani și vicecampion european la Blitz U8 ani, el a fost selecționat de Federația Română de Șah pentru a reprezenta România la Balcaniada de juniori, fără costuri pentru el, Vladimir participând ca invitat. Din păcate, Vladimir nu ar fi putut să participe fără această invitație, deoarece Asociația Club Sportiv Logic 64 din care face parte este un ONG/asociație non-profit care nu și-ar fi permis deplasarea lui momentan. Deoarece Vladimir este prea mic pentru a se deplasa singur în Muntenegru, el a fost însoțit de tatăl său  la balcaniadă, maestrul internațional Iulian Sofronie, care a fost numit șef de delegație de către Federația Română de Șah, astfel că și pentru tatăl lui Vladimir deplasarea a însemnat zero costuri pentru familie. Mama lui Vladimir a rămas acasă de data aceasta, urmărind de acasă competiția și așteptând de la distanță rezultatele. Noaptea trecută, Vladimir a ajuns acasă din Muntenegru.

Citeste și:  Dosar penal pentru furt de apă din sistemul public. Este vizat fiul primarului din Buşteni

Vladimir Sofronie este fiul fostului campion național de seniori, maestrul internațional Iulian Sofronie și a Maestrei Federației Internaționale de Șah, Claudia Bilciu Sofronie, vicecampioană mondială în perioada junioratului. Vladimir face parte din Asociația Logic 64 Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.