Brașovul s-a înfrățit cu Nürnberg

După un parteneriat care durează din 2006, primarul Allen Coliban și primarul Nürnberg-ului, Marcus Köning, au semnat la Brașov acordul de înfrățire dintre cele două orașe.

În ultimii ani, colaborarea cu orașul din Bavaria a fost tot mai strânsă, atât prin schimburile culturale, educaționale și pentru tineret, dar și prin investițiile economice germane de la Brașov, unul dintre cele mai importante companii din Brașov, Schaffler România, fiind chiar din zona metropolitană a Nürnberg-ului.

,,Suntem doi primari tineri, doi primari norocoși că am avut această onoare de a parafa eforturi de 18 ani ale înaintașilor noștri și ale reprezentanților celor două comunități. Nürnberg și Brașov au o particularitate în plan multicultural, pentru că există un prezent românesc la Nurnberg, o comunitate puternică, și există o istorie și un prezent german la Brașov. Sunt, de fapt, forța acestui parteneriat și conținutul pe care îl vom da la nivel uman pentru viitor. Urmează proiecte comune, proiecte în planul dezvoltării urbane, a sustenabilității. Am discutat despre provocările actuale din energie și despre o atitudine responsabilă pentru identificarea de surse de energie regenerabilă, provocări comune în ceea ce privește patrimoniul și dezvoltarea unui oraș istoric și, totodată, schimburi culturale, schimburi de tineri, o continuare firească a proiectelor demarate anterior. Există și punți solide la nivel economic între cele două orașe, Brașovul având o puternică latură de investiții germane din zona Nürnberg și din Landul Bavaria. Sunt elemente care fac din acest parteneriat unul dintre cele mai importante parteneriate la nivel de înfrățiri pe care Brașovul îl poate avea”, a declarat primarul Allen Coliban.

Primarul  Marcus Köning s-a arătat încântat de semnarea acestui acord și a vorbit despre importanța acestui document pentru dezvoltarea proiectelor viitoare, fie că vorbim de cele în domeniul educațional, cultural sau turistic, fie de cele în domeniul eficienței energetice, sustenabilității și reducerii impactului schimbărilor climatice.

Citeste și:  Minor cu act de identitate fals, identificat de jandarmi în apropierea unui club din Centrul Civic

 ,,Colaborăm îndeaproape din 2006. Astăzi este, ca să spunem așa, momentul în care parafăm această colaborare. Sunt mândru că ambele orașe și-au dorit asta, nu numai primarii, ci și consiliile locale.  Trăim în mijlocul Europei și amândouă orașele noastre au lucruri în comun: Kronstadt-Brașov se află în mijlocul României și este inima României. Nürnberg este inima Europei în ceea ce privește orientarea geografică. Iar colaborarea noastră acoperă subiecte precum schimbul de tineri, cercetarea științifică, schimbul economic, turismul. Și amândouă orașele trebuie să abordăm și problema climatică. Avem multe de învățat unul de la celălalt”, a explicat primarul Marcus Köning.

Începutul relației de colaborare a fost încurajat și susținut de sașii proveniți din România care trăiesc în Nürnberg. Cel mai probabil, așa cum istoricii o arată, colaborarea și influențele dintre cele două orașe pornesc cu sute de ani în urmă, mijlocitori fiind tot sașii, și pot fi observate chiar în stilul arhitectonic similar a două obiective emblematice din cele două orașe – Biserica Neagră din Brașov și Sf. Sebald din Nürnberg. Revenind în zilele noastre, colaborarea a prins contur printr-o scrisoare de intenție transmisă în anul 2006 și ulterior prin vizitele reciproce efectuate de reprezentanții celor două orașe.

Citeste și:  Mamele care au împlinit 16 ani vor putea decide pentru ele și copilul lor în relația cu instituțiile statului, potrivit unei legi promulgate

În anul 2014, Consiliul Local al Municipiului Brașov a aprobat prin hotărâre înfrățirea Muncipiului Brașov cu orașul german Nürnberg, pentru ca anul trecut, Consiliul Local din Nürnberg să ia o decizie similară.

Acest parteneriat s-a concretizat în multe colaborări între cele două orașe, pe mai multe planuri. Din punct de vedere cultural, artiști și ansambluri din Brașov au participat la „Festivalul Românesc de la Nürnberg”, cunoscut sub numele de Rumänien Sommerfest, pentru a prezenta tradițiile din zona noastră. Reprezentanții orașului german au participat la mai multe evenimente organizate de Primăria Municipiului Brașov, cum ar fi: ,,Zilele Brașovului”, ,,Festivalul Orașelor Înfrățite” sau ,,Festivalul Internațional de Carte și Muzică”.

Și pe plan educațional, colaborarea dintre cele două orașe s-a concretizat prin parteneriate între Universitatea Transilvania și Friedrich-Alexander-Universität din Nürnberg, dar și prin colaborarea dintre Colegiului Național ,,Johannes Honterus” cu unități de învățământ similare din orașul german.

Pe lângă investițiile germane din zona Brașovului, Nürnberg a sprijinit venirea la Brașov a unei misiuni economice din Landul Bavaria la care au luat parte 30 de oameni de afaceri, însoțiți de un reprezentant al Ministerului Economiei din acest land.

În ultimii ani, parteneriatul dintre cele două orașe a fost tot mai puternic. Primarul Allen Coliban a efectuat o vizită oficială la Nürnberg în 2022, la invitația primarului Marcus König. Cu această ocazie, pe lângă primirea oficială la Primăria Nürnberg, au fost programate întâlniri cu experți ai administrației locale în domenii ca: urbanism, orașe inteligente, IT, tineret, transporturi (întâlnire și cu directorul Aeroportului Nürnberg), educație (întâlniri cu coordonatorii învățământului dual). De asemenea, cei doi primari au luat parte la deschiderea oficială a Festivalului Românesc, care are loc anual la începutul lunii iulie.

Citeste și:  Românii de la sate nu vor să aibă un card bancar, în timp ce specialiștii BNR susțin că este nevoie de educație financiară

La Târgul de Crăciun organizat în Brașov în perioada 30 noiembrie 2022 – ianuarie 2023, a fost oferită o căsuță partenerilor din Nürnberg. Brașovul a fost și el promovat de-a lungul timpului, în cadrul unor târguri și evenimente locale în orașul german.

Cu ocazia Sărbătorii Junilor, care a avut loc în 23 aprilie 2023, Municipalitatea Nürnberg a fost reprezentată de consilierul local Werner Henning, care a fost alături de primarul Allen Coliban în momentul salutului adresat cetelor de juni.

În luna iunie 2023, primarul Allen Coliban a vizitat orașul Nürnberg, cu ocazia deschiderii Aeroportului Ghimbav-Brașov, având discuții cu reprezentanții orașului partener în vederea intensificării cooperării, odată cu existența unei modalități de transport rapid între cele două orașe.

La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie 2023, o delegație a Municipiului Brașov a participat la Festivalul Românesc organizat în orașul german. Municipalitatea a fost reprezentată de către viceprimarul Flavia Boghiu și consilierul local Alexandra Crivineanu.

Cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, ediția a III-a, consilierul local Werner Henning a fost delegat de primarul Nürnberg-ului să îl reprezinte la Conferința Internațională de Politici Publice de Mediu, care a avut loc în perioada 5-7 septembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.