Brașovul, un oraș prietenos cu mașinile electrice. Primăria are proiecte pentru 242 de stații de reîncărcare

Strategia municipalității de promovare a soluțiilor de transport prietenoase cu mediul continuă prin asigurarea infrastructurii necesare încărcării mașinilor electrice. Ieri, 14 noiembrie, Primăria Brașov a depus o nouă cerere de finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru instalarea a 80 de stații de încărcare pentru autoturisme electrice și hibrid plug-in, în valoare de 5,5 milioane de lei.

Acestea fac parte dintr-un pachet de dezvoltare a unei rețele de peste 200 de stații de încărcare amplasate în zonele intens circulate, în cartiere și în stațiile de taxi, prin care municipalitatea îi sprijină pe posesorii de autoturisme prietenoase cu mediul.

,,Astăzi am reușit să bifăm o nouă performanță în accesarea de fonduri europene și să depunem foarte rapid solicitarea de finanțare pentru amplasarea a 80 de stații de încărcare pentru autoturisme, proiect finanțat prin Administrația Fondului de Mediu. Este cu atât mai important cu cât aceste proiecte acoperă nu doar achiziția stațiilor propriu-zise, ci și amenajările necesare și, mai ales, branșamentele și asigurarea puterii necesare, iar stațiile sunt în cartiere, pentru mașinile brașovenilor. Este cel de al treilea proiect pentru care municipalitatea solicită finanțare de la AFM. Primul, pentru 15 stații, este deja finanțat și, după ce raportul procedurii de achiziție este avizat de ANAP, putem anunța câștigătorul licitației. Cel de-al doilea, de asemenea pentru 15 stații, a fost depus în august și este în faza de evaluare la AFM. La acestea se adaugă o solicitare de finanțare prin PNRR, depusă deja, pentru alte peste 100 de stații de încărcare, și un proiect de 10 stații pe care vrem să îl realizăm cu fonduri din bugetul local. Ne dorim să facem din Brașov capitala verde a României și să atingem ținte ambițioase în ceea ce privește reducerea poluării, dar nu putem să le cerem brașovenilor să treacă la un transport electric fără să le asigurăm infrastructura necesară încărcării autovehiculelor electrice. De aceea, pe lângă transportul în comun, în mare parte electric, pistele de biciclete și extinderea zonelor pietonale, municipalitatea sprijină și utilizarea transportului cu autoturisme electrice. Amplasarea acestor stații vizează cartierele, intrările în oraș – pentru cei care vin din afara Brașovului, stațiile taxi – pentru trecerea la taxiurile verzi, și zonele de interes major. În acest fel, răspundem unei nevoi reale a brașovenilor, care, din ce în ce mai mulți, trec de la autoturismele cu combustie internă la cele electrice”, a precizat primarul Allen Coliban.

Fiecare dintre cele 80 stații de reîncărcare a vehiculelor electrice și/sau hibrid plug-in va fi compusă din minimum 2 puncte de reîncărcare. Ele vor dispune de un număr de locuri de parcare cel puțin egal cu numărul punctelor de reîncărcare și vor asigura accesul permanent și nediscriminatoriu al publicului, compus din persoane posesoare de vehicule electrice (care locuiesc în municipiul Brașov, turiști sau persoane care tranzitează orașul).

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Stațiile de reîncărcare vor permite încărcarea simultană a vehiculelor electrice, în curent alternativ, la o putere de minimum 3,7 kW și maximum 22 kW la nivelul fiecărui punct de reîncărcare.

Durata de implementare a proiectului va fi de maxim 18 luni.

Cheltuielile totale aferente pentru realizarea obiectivului de investiții conform devizului general sunt de 5.524.255,86 lei inclusiv TVA, din care valoarea finanțării nerambursabile de la AFM este de 4.792.257,11, respectiv 100% din cheltuielile eligibile, iar contribuția municipiului este de 731.998,75 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile.

Municipiul Brașov are în curs de instalare sau a depus solicitare de finanțare pentru:

  • 15 stații de reîncărcare vehicule electrice cu câte 2 puncte de reîncărcare 100 kW DC + 22 kW AC. După primirea avizului ANAP, în zilele următoare, va fi anunțat câștigătorul licitației pentru furnizarea și instalarea celor 15 stații.
  • 15 stații de reîncărcare vehicule electrice cu câte 2 puncte de reîncărcare 100 kW DC + 22 kW AC, proiect depus pentru finanțare către AFM în august 2022 și aflat în evaluare;
  • 10 stații de reîncărcare vehicule electrice 22 kW AC distribuite în cartiere, amplasate în parcările publice, alimentate din sistemul de iluminat public (proiect inovativ) – finanțare din bugetul local, se află în stadiul de inițiere a achiziției publice;
  • 122 de stații de reîncărcare autoturisme electrice depuse în cadrul mai multor proiecte pentru care s-a solicitate finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Citeste și:  Retreat-ul "Calea Reconectării prin Iubire": O invitație la transformare personală și vindecare spirituală într-o eră de conștientizare

În acest moment primăria are instalate următoarele stații publice:

  • 4 stații de reîncărcare vehicule electrice 50 kW DC + 22kW AC, proiect finanțat din bugetul local – finalizat si operațional din anul 2020, încărcare gratuită (Str Nicolae Iorga, la Parcul Titulescu);
  • 2 stații de reîncărcare 11 kW AC conectate la sistemul de iluminat public, proiect finanțat din bugetul local – operaționale din anul 2016, încărcare gratuită (Bd Eroilor, Zona Muzeul de Artă – Capitol, parcare publică);
  • 8 stații de reîncărcare lentă, cu încărcare gratuită, la Parcarea Regina Maria.

În municipiul Brașov sunt înregistrate 480 de autoturisme electrice și 3.299 de autoturisme hibrid, din care o parte semnificativă sunt cu sistem plug-in.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.