Bursele de merit vor fi acordate doar elevilor cu medie peste 9,50

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat săptămâna trecută, că bursele de performanţă, de merit, de studiu şi cele de ajutor social vor creşte începând cu semestrul doi al anului şcolar 2021-2022, după ce în şedinţa de Guvern a fost adoptată o hotărâre privind stabilirea cuantumului minim al burselor, diferenţiate pe categorii. Totodată, crește pragul mediei pentru acordarea bursei.

Consiliul Național al Elevilor se opune demersului de a crește media pentru burse: „Ne opunem creșterii pragului de medie pentru bursa merit fără o analiză reală a situației școlare din semestrul I al acestui an și, pe această cale, solicităm Ministerului Educației să trateze situația cu responsabilitate, pentru a nu crea inechități în sistem”.

Modificarea cuantumurilor minime ale burselor și stabilirea pragului pentru bursa de merit la media 9.50, față de 8.50 cât este în prezent, au fost propuneri făcute de Consiliul Național al Elevilor, susține într-un comunicat de presă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Noile cuantumuri minime ale burselor:

  • Bursele de performanță cresc de la 100 la 500 de lei
  • Bursele de merit cresc de la 100 la 200 de lei și se acordă de la media 9,50
  • Bursele de studiu cresc de la 100 la 150 de lei
  • Bursele de ajutor social cresc de la 100 la 200 de lei

„Această hotărâre de guvern este iniţiată în baza articolului 82 din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede obligativitatea iniţierii acestei hotărâri de guvern. Este un act de administrare care pune în aplicare o normă deja existentă, cea prevăzută la art. 82, Legea Educaţiei Naţionale, deci nu este o politică nouă. Aceste cuantumuri vor fi valabile începând cu semestrul doi al anului şcolar 2021-2022, care va începe în data de 10 ianuarie. Deci, semestrul întâi are bursele prevăzute în legea bugetului pentru anul 2021. Este vorba de o îmbinare a celor două reglementări, anul şcolar care se întinde pe doi ani calendaristici şi legea bugetului care se face în acelaşi an”, a spus Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.