Câini dresați să depisteze Covid-19. Aceştia vor fi folosiţi pe Aeroportul din Sibiu

Proiectul de cercetare care a folosit câini pentru detectarea infectării cu Covid-19 a fost un succes. Cercetarea-pilot a spitalului “Victor Babeş” din Timisoara împreună cu centrul chinologic din Sibiu a început din luna septembrie 2020.

În proiect au fost aleşi câinii din rasa ciobănesc german care au detectat de fiecare dată probele cu infecţie Covid-19. Cea mai importantă condiţie a fost ca pacienţii selectaţi pentru prelevarea de probe să nu fie sub tratament medicamentos împotriva Covid-19.

“Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi şi care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpiraţia de sub braţ, o mostră de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la şedinţa de demonstraţie şi de avizare a rezultatelor acestui proiect şi am rămas surprins, dar şi impresionat. Toţi câinii care au participat au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19, chiar şi în condiţiile în care instructorul a încercat să le devieze atenţia sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau şi insistau pentru proba respectivă”, spune dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara, potrivit comunicatului.

Citeste și:  Olandezul care a înfruntat COVID timp de 613 zile: Virusul suferă peste 50 de mutații în corpul său, rămâne nevindecat

Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziţia specialiştilor Centrului Chinologic din Sibiu probe prelevate de la pacienţii infectaţi cu COVID-19. Ulterior, în proiect au fost cooptate şi alte spitale, majoritatea din judeţul Sibiu.

“Faza întâi a presupus selecţia poliţiştilor conducători de câini, a specialiştilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecţia exemplarelor canine care urmau să îşi desfăşoare activitatea în cadrul proiectului şi amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaţionalizare a acestui proiect, care presupune desfăşurarea de activităţi în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus şi, ulterior, acreditarea acestor echipe canine”, anunţă directorul Centrului Chinologic “Dr. Aurel Greblea” Sibiu, comisar şef Claudiu Leonard Bîlă, citat în comunicat.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Pentru început, câinii  dresaţi urmează să fie folosiţi pe Aeroportul din Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.