Campanie anti-bullying cu milioane de vizualizări lansată de un celebru vlogger român

Vlogger-ul Vlad Vaida, urmărit de 1,2 milioane de români pe TikTok, a lansat o amplă campanie anti-bullying pe Social Media. Sub numele „STOP BULLYING”, campania are ca scop să atragă atenția aupra unui fenoment care ia amploare, mai ales în rândul adolescenților.

Vlad Vaida și-a invitat membrii comunității de pe TIk-Tok să-i trimită videori în care să povestească dacă și cum au fost victime ale bullyng-ului. În doar trei zile, vloggerul a primit sute de mesaje pe care ulterior le-a postat, sub protecția anonimatului, pe contul său. Clipurile au strâns peste cinci milioane de vizulizări în doar câteva ore. Ulterior, fiecare dintre cei care și-au povestit experiența, va avea parte și de sfatul de specialitate al unui psiholog. Vlad Vaida a decis să fie ambasador al acestei cauze după ce el însuși a fost victimă a bullying-ului. Porivit unui studiu Salvați Copiii, 1 din 4 copii din școlile din România este victimă a bullying-ului, în mod repetat. 

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

„Știu din proprie experiență că bullying-ul poate să aibă multe fețe – însă toate au un lucru în comun: provoacă suferință. Foarte multe dintre aceste răni nu știu să strige după ajutor și au nevoie de o voce. O modalitate de a combate bullying-ul este să vorbești despre el, să îți folosești vocea. Prin această campanie devin vocea celor care strigă după ajutor, vreau să le ofer o alternativă. Oamenii își trimit povestea pe e-mail (contactingvlad@gmail.com) sau prin mesaj privat iar eu o spun în public, păstrând anonimatul”, spune Vlad Vaida. 

Un alt obiectiv al acestei campanii este ca un număr cât mai mare de oameni să înțeleagă nivelul crescut al bullying-ului în România.

„Fenomenul e prezent peste tot: la școală, pe internet, chiar și la locul de muncă. Vreau ca oamenii, mici și mari, să înțeleagă faptul că fenomenul nu trebuie ascuns sub preș. Trebuie încurajați să vorbească despre ce li se întâmplă, pentru a putea spune STOP. Dar, pentru că știu că victimelor le e greu, lucrez cu psihologul Graziella Dan, care va reacționa cu sfaturi la poveștile cărora eu le dau voce. Nu vreau să punem la zid agresorii, ci să îi ajutăm să înțeleagă unde și de ce greșesc”, mai spune Vlad Vaida.

Citeste și:  Sfârșit de sezon de schi în Postăvarul! Temperaturile ridicate din ultima vreme au accelerat deteriorarea pârtiilor

Campania a fost lansată pe Tik Tok și poate fi urmărită aici. În primele două zile, videoclipurile postate sub #vorbestedeschis au strâns 5 milioane de vizualizări. În prezent, ne apropiem de 8 milioane și este doar începutul. Aproape două sute de victime și-au făcut deja curaj să își trimită poveștile. 

Datele îngrijorătoare despre fenomenul de bullying

În România, fenomentul numit „bullying” a atins cote alarmante. La nivel european, țara noastră este pe locul trei în clasamentul celor 42 de state din în care se înregistrează fenomentul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2019. Datele statistice arată că peste 400.000 de mii de elevi români sunt excluși din grupul de colegi, peste 300.000 sunt umiliți în publicși aproape 400.000 sunt amenințați cu bătaia. Peste 200.000 sunt loviți în mod repetat.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

Când spunem „bullying” ne referim, astfel, la un comportament ostil față de o persoană din partea unei alte persoane sau din partea unui grup. Deși nu are o traducere exacta în limba română, cuvântul poate fi transpus ca „terorizare”. Victima este intimidată, batjocorită fără ca la bază să fie o problemă reală. Care, oricum, nu ar putea justifica un astfel de comportament. De multe ori, agresiunea are loc pe termen lung.

Sursa foto, theconversation.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.