Campanii de informare a populaţiei pentru economisirea energiei electrice

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, InfoCons, şi Ministerul Energiei vor derula, împreună, campanii de informare a populaţiei despre cum se poate economisi energia electrică, notează agenția de presă Rador.

Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, a enumerat, pentru Radio România Târgu-Mureş, câteva măsuri pe care le pot lua cetăţenii pentru a-şi micşora facturile la electricitate: „Eficiența energetică ne aduce o factură la curent mai mică, schimbând un bec în casă cu un bec economic, un televizor cu o diagonală foarte mare să ne gândim de două ori înainte de a-l cumpăra; poate nu mai lăsăm aparatura electronică și electrocasnică în priză. Toate aceste lucruri le putem afla în cadrul acestui parteneriat cu Ministerul Energiei și mai ales prin aplicația gratuită InfoCons, scanând eticheta de eficiență energetică când vrem să cumpărăm un produs, introducând prețul de cost al curentului la furnizorul pe care îl avem și astfel știm că frigiderul pe care am dorit să ni-l cumpărăm într-un an de zile consumă o anumită cantitate de curent transformată în bani. Putem să comparăm cu alte produse similare și astfel să alegem care este cel mai apropiat de ceea ce ne dorim noi din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, dar și al costurilor.”

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Cei care au centrale pe gaz pot reduce facturile cu până la 20% dacă își instalează termostate, spune Cornel Cincă, auditor energetic. Pentru economie, în cazul sistemelor centralizate termoficare, specialistul Cincă recomandă montarea de repartitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.