Ce faci în caz de accident auto în străinătate? Sfaturi pentru păgubiți, dar și pentru cei vinovați

Dacă aveți un accident pe durata șederii în străinătate, se aplică legea țării în care s-a petrecut accidentul. Aceasta înseamnă că procedura de acordare a despăgubirilor ar putea fi diferită de cea din țara de origine. De aceea, trebuie sa fii pregatit cu cateva informatii importante legate de regulile de circulatie din tara pe care urmeaza sa o vizitezi, dar si din cele pe care le vei tranzita. De asemenea, inainte sa pornesti la drum, asigura-te ca stii tot ce trebuie sa faci in cazul nefericit al unui accident auto intr-un stat membru al Uniunii Europene, daca te afli in situatia pagubitului, dar si in cazul in care tu esti cel care a provocat accidentul.

Daca in timpul calatoriei tale intr-unul dintre statele mai sus mentionate vei provoca un accident auto, cel prejudiciat va fi despagubit de asigurarea ta Carte Verde, in timp ce daca tu vei fi victima unui accident, vei fi despagubit de polita Carte Verde, anexata asigurarii de raspundere civila auto, RCA, a soferului care a provocat accidentul.

De altfel, polita RCA este obligatorie atat pe teritoriul Romaniei cat si in orice stat membru din Uniunea Europeana, dar si in Islanda, Norvegia, Elvetia si Lichtenstein. Astfel, atunci cand inchei o polita RCA, primesti automat si o asigurare Carte Verde valabila in tarile mai sus mentionate.

Cand sunteti implicat intr-un accident completati cu atentie toate rubricile formularului Constatare amiabila de accident si urmariti ca si celalalt sofer sa faca acest lucru, sau asteptati sa vina autoritatile competente, daca legislatia tarii respective impune acest lucru. Formularul Constatare amiabila de accident trebuie sa fie cat mai complet si lizibil completat.

Citeste și:  Atenție drumeți montani! Munții Făgăraș îngheață - echipamentul de iarnă, obligatoriu!

Pentru informatii suplimentare puteti contacta echivalentul BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor nationale le gasiti pe verso documentului Carte Verde).

Daca sunteti vinovat de producerea unui accident in strainatate
Inmanati celuilalt sofer o copie dupa documentul de asigurare Carte verde, dupa talonul auto – certificatul de inmatriculare, carnetul de conducere s.a.m.d.. Apoi, anuntati-va cat mai repede asiguratorul si urmati recomandarile acestuia.

Legea nr.132/2017 prevede faptul ca asiguratorul tau RCA trebuie sa acorde despagubiri celui pe care tu l-ai accidentat atat pe teritoriul Romaniei cat si pe teritoriul altui stat membru UE. In ceea ce priveste despagubirea daunelor provocate, in statele membre UE este instituit un nivel minim de despagubire, stabilit de legislatia statului in care s-a petrecut accidentul. Dar daca nivelul maxim stabilit de legea romana este mai mare, atunci se va aplica acesta.

„Valoarea despagubirii va fi egala cu valoarea prejudiciului, dar fara a se depasi limita maxima de raspundere a asiguratorului RCA. De retinut faptul ca in situatia in care prejudiciile provocate depasesc valoarea maxima garantata in tara pe teritorul careia a avut loc accidentul si nici asigurarea ta nu prevede o valoare mai mare, vei fi nevoie sa platesti aceasta diferenta din venituri proprii”, arata reprezentantii companiei Otto Broker.

Daca vinovat de producerea accidentului in strainatate este celalalt vehicul
„Daca ai ghinionul sa te afli intr-o astfel de situatie, se recomanda sa nu parasesti locul accidentului, sa notezi informatiile necesare despre celalalt sofer implicat si despre imprejurarile care au dus la producerea accidentului si daca este cazul, suna la politie si / sau urgenta, numarul de urgenta fiind acelasi in toata Uniunea Europeana, 112”, adauga reprezentantii Otto Broker si recomanda, de asemenea, sa iei cat mai multe informatii de la cealalta parte implicata si sa completati o declaratie la fata locului care sa includa:
Data si locul accidentului
Descrierea imprejurarilor in care s-a produs accidentul
Detali cu privire la vatamari corporale daca este cazul si daune materiale
Informatii despre martori (date de contact)
Datele de contact ale celuilalt sofer
Date de contact ale firmei la care este asigurat acesta
Informatii despre celalalt vehicul implicat in accident: numarul si tara de inmatriculare, marca si tipul
Date de contact ale sectiei de politie unde ati raportat accidentul
Iar „pentru a dovedi aceste informatii trebuie sa aduci si probe cum ar fi fotografii de la locul accidentului, declaratiile martorilor sau raportul de la politie. Daca ai toate informatiile necesare, poti sa depui cererea de despagubire la sediul reprezentantului in Romania al soferului vinovat de accident. Daca acesta nu are un reprezentat in Romania sau nu primesti niciun raspuns in maximum trei luni, poti obtine despagubiri de la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania”, potrivit Otto Broker.

Citeste și:  S-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea rețelei de gaz din comuna Lisa. Investiție de 10,8 milioane de lei

Asadar, solicitati o copie (si / sau faceti o poza) a documentului de asigurare al vehiculului vinovat si este recomandat sa faceti poze la locul accidentului, cu semnele de circulatie, cu strada, intersectia si pozitia vehiculelor si cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate in accident. De asemenea, cand circulati in strainatate in calitate de pasager beneficiati de protectie pentru prejudiciile suferite in caz de accident fie in baza documentului carte verde al vehiculului in care va aflati, fie in baza asigurarii celuilalt vehicul, in functie de care dintre cele doua vehicule se face vinovat de producerea accidentului.

Pentru solutionarea cazului de dauna va puteti adresa asiguratorului RCA al vehiculului sau BAAR dupa intoarcerea in romania daca statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul face parte din spatiul economic european, daca vehiculul vinovat este inmatriculat in statul pe teritoriul caruia s-a
produs accidentul. Daca vehiculul vinovat este inmatriculat in alt stat decat cel pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, pentru solutionarea cazului de dauna de dauna va puteti adresa: Biroului national din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul sau BAAR dupa intoarcerea in romania daca statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul face parte din spatiul economic european si vehiculul ”vinovat” este inmatriculat in unul din aceste state.

Citeste și:  Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române

Insa, oricare ar fi alegerea ta pentru urmatoarea vacanta planificata, nu uita de asigurarea de calatorie pe care o poti comanda online, inclusiv de la Otto Broker. Introduci destinatia, data calatoriei si varsta, si primesti pe loc variantele de asigurari disponibile. Le compari in functie de factorii importanti pentru tine si alegi polita care te avantajeaza. Platesti online si primesti polita prin e-mail.
Sursă: wall-street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.