Ce măsuri noi de relaxare se vor lua din 15 iunie

15 iunie 2020 reprezintă ultima zi a stării de alertă instituite pe teritoriul României, începând cu 15 mai. În timpul celor două stări de urgenţă succesive (16 martie-14 aprilie şi 15 aprilie-14 mai), au fost impuse o serie de restricţii şi limitări de drepturi, între care: limitarea circulaţiei persoanelor, suspendarea călătoriilor în străinătate, închiderea unităţilor de învăţământ, a mall-urilor, a restaurantelor, a hotelurilor, a instituţiilor de cultură, a bisericilor etc. Odată cu trecerea la starea de alertă, începând cu 15 mai, o serie de restricţii au fost ridicate, gradual, din două în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

Având în vedere expirarea actualei stări de alertă, la 15 iunie 2020, premierul Ludovic Orban a anunţat, la 11 iunie, că Guvernul va aproba săptămâna viitoare, în următoarea şedinţă, prelungirea stării de alertă după data de 16 iunie. „Hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie (…) Starea de alertă e indispensabilă pentru a putea menţine în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecţia sănătăţii şi vieţii cetăţenilor”, a explicat Ludovic Orban în cadrul şedinţei de guvern din 11 iunie 2020.

În acelaşi timp, la 11 iunie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea nr. 28 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15 iunie, în baza căreia va fi adoptată şi o nouă hotărâre de guvern de modificare a stării de alertă.

O nouă serie de măsuri de relaxare vor fi aplicate de luni pe teritoriul României, între acestea numărându-se deschiderea mall-urilor, cu excepţia restaurantelor, cafenelelor, locurilor de joacă, sălilor de jocuri şi cinematografelor situate în interiorul acestora, precum şi deschiderea piscinelor exterioare şi a sălilor de sport/fitness.

Citeste și:  O nouă campanie națională de prevenire a traficului de persoane se desfășoară și la Brașov

Măsuri de relaxare aplicate începând cu 15 iunie (Hotărârea CNSU nr. 28 din 11 iunie 2020)

Hotărârea nr. 28 din 11 iunie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15 iunie prevede, printre altele, măsuri de relaxare precum:

* exceptarea de la măsura carantinării/izolării a persoanelor sosite din ţările stabilite în baza unei analize efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate prin hotărâre a CNSU (acolo unde coeficientul de răspândire a noului coronavirus este sub 5)
* exceptarea de la intrarea în carantină/izolare în România a persoanelor care au plecat din România pentru o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării
* exceptarea de la măsura izolării/carantinării a persoanelor care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale
* creşterea la 6 a numărului de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber
* creşterea la 20 a numărului de participanţi la evenimente private în spaţii închise şi la 50 a numărului de persoane care pot participa la evenimente private din spaţii deschise
* creşterea la 6 a numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale
* posibilitatea reluării zborurilor către şi din ţările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină/izolare, în condiţiile stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de CNSU
* reluarea activităţilor de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici (mall-uri), cu excepţia restaurantelor, a cafenelelor, a locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor
* reluarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness
* reluarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear
* permiterea desfăşurării activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school în perioada vacanţei de vară.

Citeste și:  Scrisorile copiilor de la sate care îl aşteaptă pe Moş Crăciun anul acesta vor fi citite în direct la Magic FM

Toate aceste măsuri de relaxare se aplică, potrivit Hotărârii CNSU, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al miniştrilor de resort, în funcţie de obiectul de reglementare.

Măsuri de restricţie menţinute după 15 iunie 2020, prevăzute de HG 394/2020 şi Legea 55/2020

Celelalte măsuri de restricţie, prevăzute de HG nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi de Legea 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care nu au făcut obiectul relaxării, se menţin şi după data de 15 iunie 2020.

Astfel, se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă (art. 1 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).

Citeste și:  Braşovul are cel mai spectaculos nod rutier din România, momentan doar pe hârtie

Se menţine obligaţia instituţiilor şi a operatorilor economici de a asigura, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, a triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor. (art. 9, alin. 3 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

Se menţine suspendarea consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor (art. 6, alin. 1, Anexa 3 din HG 394/2020).

Alte prevederi menţinute prin Legea 55/2020 şi HG 394/2020

În perioada stării de alertă, angajatorul poate dispune, cu consimţământul angajatului, desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, modificarea locului de muncă ori a atribuţiilor acestuia (art. 17 din Legea 55/2020).

Pe durata stării de alertă, în funcţie de specificul activităţii şi de nevoi, conducătorii instituţiilor publice implicate în combaterea pandemiei de COVID-19, pot dispune unilateral întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare, fără plată, de studii şi pentru formare profesională ale personalului angajat (art. 18 din Legea 55/2020).

Conducătorii centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, ai centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi au obligaţia de a asigura măsurile de continuitate a activităţii pe durata stării de alertă, având dreptul să stabilească programul de lucru al angajaţilor, în condiţiile legii (art. 19 din Legea 55/2020). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.