CE: ‘România tolerează înșelătoria asiguratorilor auto’

„Statul Român a făcut BLAT cu asiguratorii auto”, este doar una dintre acuzațiile grave făcute de Comisia Europeană. Proprietari de mașini din România au fost înșelați ani de zile de asiguratori, cu acordul tacit al Statului Român.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, că a decis să trimită României un aviz motivat pentru că nu şi-a aliniat legislaţia privind asigurarea de răspundere civilă auto la normele UE.
Normele naţionale actuale din România impun o obligaţie de notificare prealabilă a oricărei intenţii de modificare a primelor, precum şi o serie de limitări a modalităţilor de calculare a primelor de către asigurători.

”Comisia a considerat că aceste obligaţii contravin Directivei Solvabilitate II, astfel cum a fost interpretată de jurisprudenţa Curţii referitoare la principiul libertăţii tarifelor. Legislaţia naţională în cauză obligă, de asemenea, asigurătorii să emită, pentru anumite categorii de vehicule, o poliţă valabilă numai pe teritoriul României”, se arată în comunicat.

Citeste și:  Aproape 2.400 de intervenții și peste 9.500 de sancțiuni contravenționale în ultimele 24 de ore

În opinia Comisiei, aceste norme contravin Directivei privind asigurarea auto, prin care se cere ca poliţele de asigurare de răspundere civilă auto să acopere întregul teritoriu al UE pe baza unei prime de asigurare unice.

În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea autorităţilor române în termen de două luni, Comisia poate trimite cazul în faţa Curţii de Justiţie a UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.