Ce urmează să se întâmple cu pedofilii. Comisia juridică a Senatului a votat proiectul

Iniţiativa legislativă care prevede înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, depusă în Parlament de către deputata independentă Oana Bîzgan, a primit raport pozitiv cu unanimitate de voturi de la Comisia juridică a Senatului şi va fi supusă votului final al senatorilor.

Propunerea prevede o serie de modificări prin care persoanele care săvârşesc abuzuri sexuale împotriva minorilor să primească pedepse mai dure pentru care nu mai poate fi impusă suspendarea ori amânarea executării. În urma dezbaterilor care au avut loc în cadrul comisiei, senatorii au votat în unanimitate pentru creşterea pedepsei minime pentru infracţiunea de act sexual cu minor până la 5 ani.
Abuzurile sexuale asupra minorilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor acestora, având consecinţe alarmante asupra dezvoltării lor emoţionale. Conform Convenţiei cu privire la drepturile copilului, copiii trebuie să fie protejaţi de orice formă de violenţă sau abuz, inclusiv de abuzul sexual. Pe fondul lipsei dovezilor care să ateste constrângerea minorului la întreţinerea actului sexual sau imposibilitatea acestuia de a se opune, legea permite ca astfel de infracţiuni să fie încadrate ca act sexual cu minor, nu ca viol. Astfel, în contextul în care ne confruntăm cu o recidivă de 70%, abuzatorii ajung să primească pedepse minime sau cu suspendare, rămânând în libertate, de cele mai multe ori în aceeaşi locuinţă cu victimele pe care le-au abuzat.
„Legea spune că un minor cu vârsta de până la 14 ani nu răspunde penal pentru faptele sale. Dar dacă vorbim despre victime cu aceeaşi vârstă, avem cazuri incredibile în care nu doar că a fost implicată lipsa dovezilor pentru neacordarea consimţământului, dar victimele au fost considerate vinovate pentru abuzul suferit, fiind suspectate ca având un comportament neadecvat sau o vestimentaţie nepotrivită. În cazuri în care abuzatorii au de 3 sau de 4 ori vârsta copilului abuzat, statul român protejează abuzatorul şi acuză victima.”, susţine iniţiatoarea proiectului, deputata independentă Oana Bîzgan. La nivelul ţării noastre, conform datelor înregistrate de Consiliul Suprem al Magistraturii, în ultimii 9 ani au fost înregistrate 8543 de cazuri de viol şi 2927 de cazuri de act sexual cu minor. În 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor, pe rolul judecătorilor, doar 42,17% cazuri au sfârşit prin condamnări definitive, conform datelor furnizate de Ministerul Justiţiei. Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare şi doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare în detenţie, situaţie pe care deputata Bîzgan a expus-o în mai multe articole publicate pe site-ul https://oanabizgan.com/. Dintre persoanele condamnate la executare în detenţie, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani.
Iniţiativa legislativă urmăreşte creşterea pragului minim al pedepselor pentru agresiunile sexuale, astfel încât infractorii să nu mai poată fi condamnaţi cu suspendare, ca până acum. După votul din Senat, iniţiativa va fi dezbătută şi în cadrul Camerei Deputaţilor.

Citeste și:  Restaurantul Panoramic va renăște: ANA TELEFERIC Brașov promite o transformare spectaculoasă a simbolului orașului de pe Tâmpa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.