Comisarii CRPC în acțiune: A plouat cu amenzi în Brintex și Piața Astra

Echipele de control din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Braşov au aplicat amenzi în valoare de 42.000 de lei unor operatori economici care nu au respectat legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea produselor alimentare şi jucăriilor, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii, acţiunile de control, efectuate în perioada 27 – 28 mai 2020, au vizat 19 operatori economici care derulau activităţi comerciale în Piaţa Astra şi Complexul Brintex din Braşov.

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii CJPC Braşov au aplicate şapte amenzi contravenţionale în valoare de 42.000 lei, precum şi patru avertismente.

Citeste și:  S-au stabilit echipele calificate în turneul Final 8 al Cupei României, la baschet feminin

Printre problemele descoperite în activitatea operatorilor economici s-au aflat, în cazul produselor alimentare: folosirea unor condiţii de depozitare şi expunere la vânzare improprii produselor alimentare (rafturi cu rugină, folosirea unor straturi de hârtie pe care s-au dezvoltat coloni de mucegai); comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice sau cărora le-a fost schimbată starea termică (produse lactate depozitate în afara spaţiului frigorific); comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare pe etichetă; nemonitorizarea strictă a temperaturii de depozitare şi necompletarea zilnică a acesteia în graficul special destinat; comercializarea unor dulciuri vrac, expuse la vânzare fără menţionarea datei de expirare şi a ingredientelor alergene.

De asemenea, pe segmentul jucăriilor, echipele de control au constatat că aceste erau comercializate fără ca etichetele care le însoţeau să prezinte elemente de informare şi caracterizare referitoare la model, lot, producător/importator. În plus, lipsa avertizărilor, a vârstei pentru care sunt recomandate jucăriile şi eventualele riscuri pe care le prezintă acestea, pe etichetele de produs, lipsa traducerii în limba română a etichetei de pe produs, dar şi absenţa preţului jucăriilor afişat în mod vizibil, au fost printre motivele pentru care s-au aplicat sancţiuni.

Citeste și:  DRDP Brașov: Starea drumurilor naționale în Regiunea Centru

ANPC precizează că va continua campania de verificări în perioada următoare, pentru a se asigura că legislaţia în domeniu, precum şi drepturile consumatorilor sunt respectate cu stricteţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.