Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă – măsuri privind intervenția în cazul atacurilor generate de urși

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a întrunit vineri în şedinţă extraordinară, în contextul riscului pentru siguranţa, sănătatea populaţiei şi creşterea pagubelor produse de urşi, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Interne urmând să elaboreze modificări ale unor acte normative referitoare la intervenţia în cazurile de atacuri generate de carnivorele mari.

Conform unui comunicat al MAI transmis joi, convocarea CNSSU a fost necesară pe fondul riscului major generat de prezenţa tot mai frecventă a exemplarelor de carnivore mari în apropierea aşezărilor umane, din cauza atacurilor care pun în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor, coroborate cu degradarea arealului favorabil, scăderea resursei trofice naturale şi reducerea interesului gestionarilor fondurilor cinegetice în prevenirea pagubelor şi analiza incidentelor.

Citeste și:  Brașov: Peste 3.400 de candidați înscriși la Bacalaureatul din 2024

„Îngrijorător este faptul că frecvenţa pagubelor provocate în cadrul localităţilor prezintă un trend crescător, determinând şi creşterea riscului de atacuri asupra oamenilor, fiind în acelaşi timp şi indicator pentru tendinţa de habituare a unor exemplare de urs, luând în considerare iminenţa atacurilor carnivorelor mari asupra persoanelor pe teritoriul României”, arată sursa citată.

Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a decis să propună modificarea şi completarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, prin introducerea unui nou tip de risc, cel al „atacului carnivorelor mari asupra populaţiei”, şi, de asemenea, a Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.

Citeste și:  Terasele de la Muzeul Olimpia vor fi inaugurate cu ocazia primului meci al echipei României la Campionatul European de Fotbal

Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Interne vor elabora proiectul de modificare a actelor normative, precum şi proiectul de ordin comun pentru metodologia de intervenţie în cazurile de atacuri generate de carnivorele mari care pun în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor, mai precizează MAI.

De asemenea, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor promova modificări legislative pentru reducerea efectivelor de mistreţi, şacali şi păsări ihtiofage în vederea prevenirii pierderilor produse de acestea.

Comitetul a fost constituit la propunerea Ministerului Mediului, fiind prezenţi: viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, alţi reprezentanţi ai ministerelor cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.