Consiliul Tinerilor din România îndeamnă tinerii să iasă la vot

Consiliul Tineretului din România (CTR), federaţia ce reprezintă vocea tinerilor din România la nivel naţional şi internaţional, îi îndeamnă pe tineri să participe la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie 2019, indiferent dacă acestea se vor desfăşura într-unul sau în două tururi de scrutin. Prezenţa semnificativă a tinerilor la alegerile europarlamentare şi la referendumul organizat pe 26 mai 2019 a creat o emulaţie în societate, fiind pentru prima dată după mult timp când tinerii nu au fost percepuţi ca fiind o categorie socială absentă la alegeri.

Prezenţa tinerilor, semnificativ mai mare decât la alegerile precedente, este un semn al faptului că demersurile iniţiate de reprezentanţii tinerilor, dar şi situaţia politică, economică şi socială, i-au determinat pe aceştia să iasă dintr-o stare de latenţă. Spre exemplu, la precedentele alegeri europarlamentare, prezenţa la vot a tinerilor a fost de aproximativ 20%. În 2019, numărul tinerilor între 18 şi 34 de ani care au participat la vot în România a fost de 2.098.300 de persoane. La acest număr se adaugă şi tinerii din Diaspora (138.904 votanţi), totalizând un număr de 2.237.204 voturi.

Citeste și:  Dino Parc Râșnov și Tedi îi invită pe copii la Festivalul Veseliei

La alegerile din mai 2019, participarea tinerilor în funcţie de populaţia cu domiciliu în România, a fost echilibrată din punct de vedere al genului – feminin (45,21%), masculin (41,31%). De asemenea, aceasta a fost preponderent mai mare în mediul urban (46,82%), faţă de mediul rural (38,97%). Datele complete se regăsesc în analiza Tinerii votează! Participarea tinerilor la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Printre concluziile pe care le-am tras pornind de la analiza participării tinerilor la precedentele alegeri, menţionăm următoarele:

– Realizarea unei analize şi adoptarea unui set de măsuri cu privire la fenomenul migraţionist intern în rândul tinerilor către aşa-zisele „oraşe magnet”. În absenţa unor politici de locuire, fenomenul de suprapopulare reprezintă o realitate sau o perspectivă extrem de apropiată.

– Realizarea unei analize şi adoptarea unei set de măsuri cu privire la migraţia tinerilor din România. Este important să vedem în ce măsură tinerii din mediul rural sunt mai expuşi acestui risc decât cei din mediul urban. De asemenea, este important să identificăm care sunt categoriile de tineri care se confruntă cu riscuri pornind de la statutul socio-economic.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

– Prezenţa tinerilor în mediul urban reprezintă un factor înşelător raportat la situaţia din teren. Discrepanţele între municipii şi oraşele sub 10.000 de locuitori, mult mai apropiate de caracteristicile unor localităţi din mediul rural din punct de vedere al calităţii vieţii, sunt semnificative şi trebuie analizate în detaliu.

– Realizarea unor campanii de promovare a participării la vot la nivel naţional în zonele în care s-a înregistrat o participare scăzută a tinerilor, în special în mediul rural.

– Introducerea votului prin corespondenţă în cazul tuturor categoriilor de alegeri, pentru a nu exista premisele neparticipării tinerilor la vot prin prisma incertitudinii privind situaţia locativă.

Participarea tinerilor la vot este importantă. Fără doar şi poate, ne exprimăm încrederea că un număr mare de tineri vor fi prezenţi la vot pe 10 noiembrie 2019. O participare semnificativă va genera o mai mare presiune asupra clasei politice şi a decidenţilor, inclusiv a proaspăt numitului Guvern, pentru a aborda mai energic şi cu o mai mare responsabilitate problemele tinerilor.

Citeste și:  Retreat-ul "Calea Reconectării prin Iubire": O invitație la transformare personală și vindecare spirituală într-o eră de conștientizare

„Tinerii români au demonstrat la alegerile europarlamentare din mai 2019 faptul că sunt o categorie socială activă şi prezentă în viaţa politică. Ei au demonstrat că nu sunt nepăsători şi că îi interesează destinul societăţii lor. Prin urmare, avem încredere că acest exerciţiu democratic se va repeta şi de această dată. Ne exprimăm speranţa că vom avea cât mai mulţi tineri prezenţi la vot în această duminică. Alegerile prezidenţiale reprezintă o bornă importantă în ceea ce priveşte destinul nostru pe termen scurt şi mediu. Considerăm că tinerii vor conştientiza acest lucru şi îşi vor exercita dreptul fundamental la vot” – Gabriel CARNARIU, Preşedinte, Consiliul Tineretului din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.