Continuă programul de modernizare a domeniului schiabil din Poiana Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate „Iluminat pârtii: Drumul Roșu și Subteleferic“ a fost semnat!

Primăria Brașov continuă programul de modernizare a domeniului schiabil din Poiana Brașov și de consolidare a acestei stațiuni ca principala destinație pentru iubitorii sporturilor de iarnă din România, dar și din alte țări. Zilele trecute, a fost semnat contractul pentru realizarea  Studiului de fezabilitate pentru proiectul: „Instalații de iluminat și nocturnă pentru pârtiile Drumul Roșu si Subteleferic“.

,,Continuăm modernizarea domeniului schiabil Poiana Brașov. Săptămâna trecută, am semnat contractul pentru studiul de fezabilitate pentru instalații de iluminat și nocturnă, prin care ne dorim să iluminăm aproximativ 4,7 km din pârtia Drumul Roșu, pârtia cea mai utilizată de schiorii începători, și să realizăm o nocturnă de aproape 1 km din Subteleferic, pârtia de competiții sportive a Poienii, proiectată conform standardelor impuse de Federația Internațională de Schi (FIS), pentru a putea găzdui competiții televizate de nivel internațional de schi în regim nocturn. De asemenea, suntem în procedura de evaluare a ofertei pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor de iluminat al pârtiilor Lupului inferior și Drumul Albastru, și am finalizat procedura de achiziție a celor 10 tunuri de zăpadă pentru extinderea capacității de producere a zăpezii artificiale, unde urmează să semnăm contractul. Ultimul sezon de schi, cu peste două milioane de treceri prin turnichete, arată faptul că Poiana Brașov este în continuare în topul preferințelor românilor și nu numai, ca destinație turistică de iarnă. Iluminarea pe timp de noapte a acestor pârtii va extinde perioada zilnică de schi, va oferi o alternativă mai spectaculoasă pentru schiori, după lăsarea întunericului, și va crește astfel și mai mult atractivitatea stațiunii, nu numai în rândul turiștilor, ci și ca loc de organizarea de competiții. În același timp, va scădea și presiunea existentă la mijloacele de transport pe cablu, având în vedere că perioada din zi în care se poate schia va fi mai lungă“, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform contractului privind elaborarea studiului de fezabilitate „Iluminat pârtii: Drumul Roșu și Subteleferic“ , câștigătorul procedurii de achiziție are următoarele obligații: 

  • elaborarea documentațiilor pentru avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv obținerea lor;
  • elaborarea studiului topografic, geotehnic, și cel care să ofere soluția cea mai bună de alimentare cu energie electrică
  • realizarea analizei cost-beneficiu
  • elaborarea studiului de fezabilitate, conform prevederilor legislative în vigoare;
  • asigurarea asistenței tehnice pe perioada de derulare a procedurii de achiziție publică în vederea atribuirii contractului de servicii pentru următoarele faze de proiectare. Proiectantul va răspunde la clarificări pe toată perioada de derulare a achiziției;
  • asigurarea asistenței tehnice pe perioada elaborării documentațiilor tehnico-economice pentru următoarele faze de proiectare.
Citeste și:  Veşti proaste pentru iubitorii de ciocolată! Este criză de cacao la nivel mondial, iar prețurile vor crește semnificativ

În cadrul studiului de fezabilitate, proiectantul va prezenta modalitățile de execuție, montaj, probe, teste și verificări necesare execuției lucrărilor, precum și prezentarea caracteristicilor tehnice și funcționale ale principalelor echipamente și materiale utilizate, aferente investiției.

Valoarea achiziției a fost de 104.500,00 lei fără TVA, față de prețul estimat, de 132.000 de lei fără TVA, termenul de livrare a documentațiilor fiind de 60 de zile. Câștigătorul contractului a fost SC DANINA STAR  SRL.

Iluminatul pârtiilor Lupului inferior și Drumul Albastru, în analiză tehnică

Totodată, achiziția pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor de iluminat al pârtiilor Lupului inferior și Drumul Albastru se află în procedură de evaluare tehnică a ofertei depuse de Flash Lighting Services (lider) și VRD Proiect Invest, valoarea estimată a contractului fiind de 5.228.252,82 lei fără TVA.

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

Durata de execuție este de 2 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, pentru proiectare și obținerea autorizațiilor de construire, și de 6 luni de la data finalizării proiectării, pentru lucrările de execuție.

Lucrările de realizare a sistemului de iluminat presupun următoarele:

  • pozarea de stâlpi metalici noi pentru realizarea sistemului de iluminat, inclusiv ansamblul cu aparat de iluminat cu LED, consolă și coloană de alimentare;
  • asigurarea unui sistem de comanda DMX ce permite acționarea proiectoarelor în baza unor programe prestabilite sau a unor comenzi punctuale, atât pentru iluminatul normal, cât și pentru proiectoarele RGB;
  • introducerea unui sistem de monitorizare și dispecerizare a iluminatului cu un sistem inteligent de comandă și diagnoză care să permită accesul în fiecare moment la parametrii de funcționare ai rețelei (stare instalație, stare aparat de iluminat etc);
  • asigurarea unui sistem de supraveghere video și filmare cu 8 camere de luat vederi amplasate pe stâlpii instalației de nocturnă;
  • asigurarea unui sistem de senzori pentru determinarea calității aerului.

Pentru Pârtia Lupului, soluția identificată presupune construirea unui sistem de iluminat pentru 880 de metri de pârtie de schi în regim de competiție, ce are în componență: 35 de stâlpi metalici, rabatabili; 53 de aparate de iluminat tip proiector cu surse LED alb; 34 de aparate de iluminat tip stradal cu surse LED alb; 12 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED RGB; 34 module de telegestiune; cutii de distribuție electrică la baza stâlpilor; 8 camere video pentru supraveghere și filmare; 2 senzori pentru determinarea calității aerului; 1 tablou electric general; 1 grup electrogen și 1 UPS (Sursă de alimentare neîntreruptibilă).

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Drumul albastru înseamnă un sistem de iluminat de pentru 1100 de metri de pârtie de schi în regim de recreere, compus din 50 de stâlpi metalici pentru iluminat cu suporți metalici aferenți, 3 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED alb, 49 de aparate de iluminat tip stradal cu surse LED alb, 49 module de telegestiune, 2 cutii de distribuție electrică la baza stâlpilor; 1 tablou electric general, 1 grup electrogen  și 1 UPS.

Achiziție în derulare și pentru modernizarea domeniului de schi existent

Și proiectul de modernizare a domeniului schiabil existent, respectiv instalarea unor noi legături de transport pe cablu și crearea de legături noi între pârtii se află în licitație, cu termen de depunere a ofertelor până în 15 septembrie. Este vorba de elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și acordarea de asistență tehnică pentru construirea a trei telescaune de câte 6 și respectiv 4 locuri, crearea unui nou traseu de schi în Postăvarul, îmbunătățirea pârtiei Lupului Superior și crearea unei legături între pârtia Stadion și telescaunul Lupului. Telescaunul de 6 locuri ar trebui să facă legătura dintre Stadion și Ruia și se va numi „Drumul Roșu“; unul dintre cele de 4 locuri va face legătura dintre Ruia și stația superioară Kanzel, iar cel de-al doilea, între Lupului Superior și Ruia (și se va numi „Lupului 2“).

One thought on “Continuă programul de modernizare a domeniului schiabil din Poiana Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate „Iluminat pârtii: Drumul Roșu și Subteleferic“ a fost semnat!”

  1. Mai bine ar incepe sa extinda domeniul schiabil. Cu nocturnă sau fara nocturnă, tot 20 km de pârtie sunt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.