‘Crai Nou’, de Ziua Națională a României, la Opera Brașov

Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, înaintea sărbătoririi Zilei Naționale a României, vă dăm întâlnire cu o lucrare românească foarte îndrăgită: opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri.
Brașovul este legat profund de premiera absolută a acestei lucrări, care a avut pe 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), pe o scenă improvizată. Opera Brașov a prezentat, cu un deosebit succes, opereta „Crai Nou”, la sfârșitul lunii septembrie, în Sala Festivă a Colegiului brașovean, la ea acasă, în locul premierei de acum 137 de ani, la care a luat parte și compozitorul. Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Opereta este de fapt o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi și logodească. În distribuție, soliștii Operei Brașov: Maria Petcu-Catrina – Anica, Asineta Răducan – Dochița, Marian Rește – Moș Corbu, Valentin Marele – Bujor, Mihai Irimia – Leonaș, Nicolae Zaharia – Ispravnicul. Soliști balet: Mihaela Pop, Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Braşov. La pupitrul Orchestrei Operei Brașov se va afla dirijorul Mircea Holiartoc (debut), regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea, iar coregrafia de Nermina Damian. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.

Citeste și:  Elevii din Ploiești blocați în gara din Buda în timpul călătoriei către Brașov în „Săptămâna Verde”

Preț bilete: 25 lei 

În stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.