Craiova, Târgu-Jiu, Târgu Secuiesc sunt oraşele finaliste pentru Capitala Tineretului din România 2023

Prima runda a procesului de jurizare pentru a alege oraşele finaliste pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2023 s-a încheiat. Craiova, Târgu-Jiu, Târgu Secuiesc sunt oraşele care merg mai departe în finala competiţiei pentru titlul de „Capitala Tineretului din România”. În cea de a doua rundă, oraşele finaliste trebuie să îşi dezvolte dosarul de candidatură şi să îl depună până pe data de 1 octombrie (ora 16:59). Oraşul câştigător va fi anunţat la Constanţa, în 9 octombrie, în cadrul Summitului Tinerilor, ediţia a VI-a.

Oraşul câştigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR) şi va deţine titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.

Echipa câştigătoare va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri şi încurajând dezvoltarea de idei noi şi inovatoare referitoare la co-crearea şi dezvoltarea oraşului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuţie semnificativă la procesul de armonizare a diversităţii urbane, conservând identitatea diversă a comunităţilor, dar promovând în acelaşi timp toleranţa bazată pe comunicare şi acţiune comunitară.

Citeste și:  Studiu LEGO: Creativitatea fetelor este afectată de la vârste fragede de presiunea perfecțiunii și de prejudecățile lingvistice

Candidaturile consolidate ale celor trei oraşe finaliste urmează să fie susţinute în faţa membrilor juriului de selecţie, în cadrul Summitului Tinerilor, ediţia a VI-a. Juriul este unul independent şi este format din: Cornel Amariei (LUMEN), Ionuţ Barbu (Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanţa), Emil Boc (Asociaţia Municipiilor din România), Andrei Coşuleanu (Act for Tomorrow), Ioana Cucu (Graffiti PR), Mihaela Gîrleanu (Organizaţia Naţională Cercetaşii României), Marcel Ionescu Heroiu (Banca Mondială), Monica Ionita (Renault Group), Izabella Kacso-Doboly (Ministerul Tineretului şi Sportului), Ioana Marzac-Sigarteu (Samsung), Mircea Meriacri (Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Iaşi), Graţian Mihăilescu (UrbanizeHub), Victor Negrescu (Comisia pentru Educaţia, Cultură, Tineret, Sport şi Media din Parlamentul European), Horia Oniţa (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România), Corina Pintea (Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat), Andrei Popescu (Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale), Dragoş Tuţă (Ambasada Sustenabilităţii în România), Mihai Vilcea (Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş) şi Rareş Voicu (European School Student Unions).

Citeste și:  Opinia ministrului Digitalizării: TikTok nu ar trebui interzis, dar are nevoie de mai multe filtre de securitate

Jurizarea candidaturilor se va face în funcţie de o serie de criterii, printre care motivaţia care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerenţa viziunii, a misiunii şi a obiectivelor şi corelarea proiectelor propuse cu strategii şi documente de politici publice de tineret.

Programul „Capitala Tineretului din România” funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului – titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015 – şi a fost iniţiat de către Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR). Prima ediţie a avut loc în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare, Iaşi, iar în prezent, Constanţa poartă acest titlu.

Citeste și:  Romfilatelia alături de Agerpres la aniversarea celor 135 de ani de existență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.