Cum arată planul de 1.2 mld. EUR al României pentru gestionarea deșeurilor. Cresc țintele de reciclare

  • România primește prin PNRR 1.2 mld. EUR. pentru proiectele de gestionare a deșeurilor.
  • Până în 2024 vor fi construite 565 de centre de colectare pentru comunitățile mici și medii, dar și 7 centre integrate de colectare a deșeurilor, potrivit planurilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
  • În jurul blocurilor vor fi construite 14 mii de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a tuturor tipurilor de deșeuri: menajere sau ambalaje. 
  • Anual, 1 milion de tone de ambalaje ar trebui să ajungă în stațiile de reciclare, conform Asociației OIREP Ambalaje.

România va avea la dispoziție, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, un buget de 1,2 miliarde de euro pentru managementul tuturor tipurilor de deșeuri și trebuie să implementeze proiectele asumate până în anul 2026. Dacă proiectele vor fi de succes și rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje ar trebui să crească în România, până la începutul anului 2026, la 70%, potrivit unei analize efectuată de Clean Recycle.

Citeste și:  Ministerul Afacerilor Externe lansează campania „Born in NATO”

Până în toamna anului 2024 sunt prevăzute să fie construite 565 de centre de colectare, în comunitățile cu până la 50 de mii de locuitori, pentru deseuri voluminoase sau periculoase (precum bateriile), inclusiv ambalaje provenite din domeniul construcțiilor.

În jurul blocurilor din marile orașe, vor fi instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, subterane, pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere și de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autorități de la distanță.

De asemenea, peste doi ani, țara noastră ar trebui să aibă – cu ajutorul fondurilor din PNRR, 7 noi centre integrate de colectare a tuturor deșeurilor, împărție pe regiuni și 26 de stații de reciclare.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

“Credem că autoritățile vor adopta și un plan mult mai riguros și eficient pe partea legislativă, iar acest lucru va garanta accelerarea tranziției către o economie circulară. De asemenea, sunt propuneri pentru introducerea și unor sancțiuni mai severe pentru generatorii de deșeuri care nu se conformează cu regulile în vigoare. Cu ajutorul fondurilor din PNRR, credem că se vor aloca și mai multe resurse în direcția conștientizării și educării populației – acesta este de altfel elementul – cheie pentru un management eficient al deșeurilor,” declară Cosmin Monda, fondator și CEO, Clean Recycle.

România se află pe penultimul loc în rândul statelor din Uniunea Europeană privind reciclarea ambalajelor, cu o rată de 44,6%, succedată doar de Malta, potrivit datelor Eurostat*.

Citeste și:  Călătorie liberă în Schengen: Interviu cu Bogdan Despescu despre regulile valabile din 31 martie 2024

Pentru a ne atinge țintele impuse de autoritățile de la Bruxelles, în fiecare an 1 milion de tone de deșeuri de ambalaje trebuie să ajungă la stațiile de reciclare, potrivit estimărilor Asociației OIREP Ambalaje.

Foto. Imagine cu caracter ilustrativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.