De astăzi, PETrică III colectează ambalajele reciclabile pentru cetățenii din zona Centrul civic – Gară

  • PETrică III, sistemul automat de colectare a PET-urilor, sticlelor și dozelor, a fost amplasat în zona pietonală din fața complexului Rapid, de pe B-dul Victoriei.

Municipalitatea, împreună cu cei doi parteneri – Envipco și Brai-Cata – a luat decizia de a amplasa al treilea sistem de colectare a ambalajelor reciclabile, în zona Gării. Asta după succesul înregistrat cu ,,PETrică” din Livada Poștei, primul amplasat în municipiu, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, care a reușit, în cele 5 luni de funcționare, să colecteze aproape 600.000 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle, iar PETrică II, din cartierul Astra, a colectat, din 7 ianuarie, 175.000 de ambalaje reciclabile. Astfel, de vineri, 18 februarie, pe B-dul Victoriei, în zona pietonală din fața complexului comercial Rapid, va fi pus în funcțiune cel de al treilea sistem automat de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile – PET-uri, sticle și doze de aluminiu, sistem care îți oferă în schimbul ambalajelor transport gratuit cu mijloacele de transport în comun.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

Aceste sisteme automate de colectare vor funcționa până în luna octombrie, dată la care va fi introdus și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.

,,De mâine, familia PETrică, sistemul de colectare a ambalajelor reciclabile, se mărește cu un nou membru, în zona Pieței Dacia – complex Rapid. Decizia de a extinde acest program a fost luată ca urmare a rezultatelor excepționale pe care le-am obținut prin intermediul acestui tip de colectare cu recompensă. Am ajuns deja la 775.000 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle și cred că, după punerea în funcțiune și a celui de al treilea sistem, până la sfârșitul lunii martie, vom depăși 1 milion. PETrică și-a îndeplinit cele două obiective – mai multe deșeuri reciclabile colectate și promovarea transportului în comun ca alternativă viabilă pentru mobilitate, iar cele peste 60.000 de titluri de călătorie emise confirmă acest lucru. Mă bucur că am devenit un exemplu și pentru alte autorități publice, care doresc să preia acest exemplu de bună practică”, a precizat primarul Allen Coliban.

Reamintim că PETrică a fost lansat ca proiect pilot în cadrul Forumului Orașelor Verzi, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului, și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Sistemul este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac. Cele trei aparate sunt furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.

Citeste și:  Nicolae Ciucă și Lucian Bode au venit cu trenul la Brașov

Programul de funcționare a celor 3 sisteme de colectare a ambalajelor reciclabile este de luni până duminică, în intervalul 8.00-18.00.

De la punerea sa în funcțiune, 6 septembrie 2021, PETrică I a colectat 600.117 recipiente, dintre care: 212.131 PET-uri, 241.351 de doze de aluminiu și 146.635 de sticle. PETrică II a fost pus în funcțiune în data de 7 ianuarie 2022 și prin intermediul lui s-au colectat 174.651 de recipiente, 90.695 de PET-uri, 47.910 doze de aluminiu și 36.046 de sticle.

Din punct de vedere a sistemului de recompensare, de la începutul proiectului au fost oferite aproape  65.000 de bilete RATBv, dintre care 18.000 de bilete pe suport de hârtie și 46.244 de bilete în portofele electronice nominale.

Citeste și:  Studiu LEGO: Creativitatea fetelor este afectată de la vârste fragede de presiunea perfecțiunii și de prejudecățile lingvistice
Cu detalii, Sorin Toarcea, Purtător de cuvânt al Primăriei Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.