În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1096/2022, operațiunile de schimb valutar pentru persoane fizice pot fi efectuate doar în baza unui act de identitate valabil sau a unui document echivalent care atestă identitatea persoanei și îi permite șederea legală pe teritoriul României. Cerința nu reprezintă un simplu formalism, ci face parte dintr-un cadru legislativ menit să prevină și să combată spălarea banilor și finanțarea terorismului, notează legalbadger.org.
În funcție de categoria din care face parte clientul (cetățean român, străin, apatrid sau cetățean al statelor membre UE/SEE), acesta este obligat să prezinte unul dintre documentele care atestă identitatea sa. Cu titlu de exemplu, în cazul cetățenilor români, cartea de identitate sau pașaportul sunt documentele uzuale acceptate, în timp ce pentru străini sunt recunoscute și permisele de ședere sau documentele de călătorie. În consecință, conform art. 13 din HG nr. 1096/2022, casele de schimb valutar sunt obligate să implementeze măsuri privind cunoașterea clientelei.
Aceste entități nu pot utiliza automate de schimb valutar, tocmai pentru a asigura verificarea directă a identității clienților. Pentru a funcționa legal, este necesar ca punctele de schimb valutar să fie spații cu acces public direct, complet delimitate de alte activități comerciale, așa cum prevede art. 2 alin. (1) lit. f) din hotărârea antemenționată.
Solicitarea actului de identitate servește unui dublu scop: pe de o parte, protejează instituția financiară prin asigurarea trasabilității tranzacțiilor, iar pe de altă parte, oferă siguranță consumatorilor, potrivit notei de fundamentare a HG nr. 1096/2022. În practică, această măsură permite autorităților să monitorizeze fluxurile financiare și să prevină utilizarea caselor de schimb valutar în scopuri ilicite.
Sancțiuni
Nerespectarea prevederilor poate atrage sancțiuni pentru operatorii economici care pot consta chiar în revocarea sau anularea autorizației de funcționare. De asemenea, se poate aplica și sancțiunea suspendării sau revocării scrisorii de atribuire a codului statistic, potrivit art. 24 din HG nr. 1096/2022. Această măsură presupune că punctul de schimb valutar nu mai poate efectua operațiuni până la remedierea situației sau definitiv, în cazul revocării.
În ceea ce privește consumatorii, refuzul prezentării unui act de identitate valid va conduce la imposibilitatea efectuării tranzacției. Așadar, cerința prezentării unui act de identitate nu este negociabilă sau discreționară din partea casei de schimb valutar.
Prin urmare, solicitarea actului de identitate la efectuarea operațiunilor de schimb valutar reprezintă o măsură obligatorie, implementată pentru a asigura transparența tranzacțiilor financiare și pentru a preveni activitățile ilicite, în concordanță cu standardele internaționale de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.
Sursa, legalbadger.org