De duminică, 12 septembrie, începe cea de a XI-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare

Timp de 8 zile, comunitatea maghiară din Brașov și din toată Țara Bârsei își va prezenta concetățenilor tradițiile și valorile care definesc această comunitate în cadrul celei de a XI-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare, eveniment care se va desfășura în perioada 12 – 19 septembrie în zona centrului istoric.

Festivalul Zilelor Culturale Maghiare cuprinde și anul acesta peste 50 de activități culturale: concerte, spectacole, expoziții, prezentări de carte, activități sportive, degustări de vinuri și produse gastronomice, târg de meșteșuguri și produse tradiționale, dansuri populare, jocuri și concerte pentru copii, care se desfășoară în locații diferite, cele mai importante fiind Piața Sfatului, Piața Sfântul Ioan, Curtea Liceului Aprily Lajos. Programele sunt concepute pentru toate generațiile, atât pentru locuitorii orașului, dar și pentru turiștii aflați în perioada respectivă în Brașov, accesul fiind gratuit la marea majoritate a acestora, cu respectarea regulilor epidemiologice în vigoare.

,,Este a XI-a ediție, ne mândrim cu acest festival pentru că este cel mai mare festival în limba maghiară din sudul Transilvaniei. Ne mândrim și este foarte benefic pentru noi, pentru comunitatea maghiară, care numără aproape 20.000 în municipiu și 40.000 în județ, în condițiile în care din păcate nu avem o instituție culturală în limba maghiară. Aceste festivaluri, aceste evenimente, vin să suplimenteze acest deficit al orașului. Avem trei locații mari, avem și o noutate, dea anul acesta vom avea evenimente și Piața Sfântul Ioan, acolo o să avem cinci concerte mari, inclusiv o colaborare cu Filarmonica. Locul tradițional rămâne Piața Sfatului, cu concertele mari, din 16 până în 19 septembrie. Totodată, alături de concertele mari, o să avem și frumosul târg de meșteșugari și de producători autohtoni. A treia locație este curtea Liceului Aprily Lajos. Acolo o să avem mâncare specifică ungurească, kurtos-kalacs, langos și concerte cu formații locale. O să avem și acolo un colț unde copiii și familiile vor avea evenimente. Avem și expoziții de cărți și proiecții de filme cu subtitrare în limba română. Deci, vom avea un festival, mega festival, un maraton festival, în limba maghiară, dar cum am specificat și comunitatea românească poate să își găsească foarte multe evenimente, unde poate să se bucure alături de comunitatea maghiară, și ăsta este și un scop, de fapt, ca să putem să promovăm valorile comunității maghiare pentru pentru celelalte naționalități din Brașov”, a declarat Toro Tamas, inițiatorul acestui eveniment

Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov ”Țara Bârsei organizat de Asociația Maghiarilor din Țara Bârsei, valoarea totală a proiectului fiind de 420.062 de lei.

Primăria Brașov cofinanțează a acest proiect prin ghidul de finanțare al proiectelor culturale cu suma de 209.725, fiind încadrat la categoria proiectelor

,,Ne bucurăm că avem ocazia să sprijinim și să finanțăm acest eveniment, care sărbătorește nu doar cultura în general, dar și multiculturalitatea Brașovului. Avem o comunitate maghiară importantă în orașul nostru și avem datoria să îi sprijinim în a-și exprima tradițiile, cultura și valorile. Vă invit ca în această săptămână să ne bucurăm alături de ei. Vom avea concerte, spectacole, expoziții, prezentări de carte, activități sportive, degustări de vinuri și produse gastronomice, târg de meșteșuguri și produse tradiționale, dansuri populare, jocuri și concerte pentru copii”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu

Citeste și:  Salvamontiștii brașoveni deschid ușile "Școlii Altfel" cu ateliere captivante și activități educative

Alături de Primăria Brașov, și Consiliul Județean cofinanțează acest eveniment  suma alocată fiind de 99.948 lei.

,,Este al doilea an în care Consiliul Județean sprijină acest festival, prima oară în 2019, iar anul acesta, în 2021, a acordat o finanțare de aproximativ 100.000 de lei, fiind încadrat la aria proiectelor mari. Considerăm că este un proiect care promovează multiculturalitatea ca o valoare pentru întreaga comunitate brașoveană, și în acest context ne bucurăm că putem finanța un eveniment dedicat atât comunității maghiare, cât și tuturor brașovenilor”, a declarat Toaso Imelda, director executiv în Consiliu Județean. 

Festivalul de Dansuri Populare Maghiare ”Țara Bârsei”

Tot în această perioadă comunitatea maghiară organizează și un festival dedicat dansurilor populare maghiare din Țara Bârsei. Astfel în data de 19 august, începând cu ora 13.00, pe scena din Piața Sfatului, de 10 ansambluri de dansuri populare maghiare vor susține un spectacol de culori și mișcări.

,,Festivalul de Dansuri Populare Maghiare ”Țara Bârsei” este un proiect cultural care promovează diversitatea culturală, pentru publicul interesat de cultură, tradiții și obiceiuri specifice comunității maghiare din Brașov, indiferent de etnie, turiști, care vor învăța despre cultura maghiară dar mai ales despre conviețuire și  promovarea valorilor culturale tradiționale și a moștenirii culturale comune”, precizează organizatorii acestui festival.

Evenimentul este organizat în memoria reputatului brașoveanului Reiff István – profesor, muzician, coreograf și colecționar de folclor –, care a pus bazele ansamblului de dans popular maghiar Búzavirág din Brașov. Din 2007 încoace, după moartea sa, întâlnirile regulate ale ansamblurilor de dans populare maghiar din Țara Bârsei îi sunt dedicate memoriei lui „nea Pista”. 

Festivalul de Dansuri Populare Maghiare ”Țara Bârsei” este un proiect cultural derulat de Asociația Culturală a Maghiarilor din Diaspora Transilvăneană, valoarea lui este de 33.500 de lei. Primaria Municipiului Brasov cofinanțează acest proiect prin ghidul de finanțare a proiectelor culturale cu suma de 30.000 lei. 

Programul celei de a XI-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare

Duminică, 12 septembrie

18.30:Deschidere festivă: Concert simfonic Koszika&the HotShots – Transylvanian Symphonic Tales împreună cu Filarmonica Brașov, dirijor Vaughn Roberts (Locul: Piața Sfântul Ioan)

Luni, 13 septembrie

16.45: Czilli Aranka Ágota: Dulapul fermecat – prezentare de carte cu jocuri pentru copii.  Moderator: Fekete Magda – program pentru familii (Locul: Biserica Reformată ”Casa Speranței”)

17.30: IMAGINI, POEZII – vernisaj cu ilustrații de poezii, în colaborare cu Asociația Culturală ”Apáczai Csere János” și Institutul Balassi din Sfântu Gheorghe. Prezintă: Szebeni Zsuzsa. (Locul: Biserica Reformată ”Casa Speranței”)

19.00: Concertul Formației Zűrös Banda (Locul: Piața Sfântul Ioan)

20.30: Curtea Filmului Maghiar În vremuri de pace (Békeidő) proiecție de film (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

Citeste și:  OMV Petrom va testa la Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului

 Marți, 14 septembrie

18.00: Legendele luiRotschild Kláriproiecție de film și discuții cu Szebeni Zsuzsa, în colaborare cu Asociația Culturală ”Apáczai Csere János” și cu Institutului Balassi din Sfântu Gheorghe (Locul: Biserica Reformată ”Casa Speranței”)

18.00: Liturghie festivă în Biserica Înălțarea Sfintei Cruci, care aniversează anul acesta 20 de ani de existență

19.30: Concertul FormațieiBarabás Lőrinc Quartet” (Locul: Piața Sfântul Ioan)

20.30: Curtea Filmului Maghiar –”Pregătiri pentru întâlnire cu durată nedefinită” (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), proiecție de film (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

Miercuri, 15 septembrie

18.00: Concert Móser Ádám  (Locul: Piața Sfântul Ioan)

18.00: Meister Éva: Voci din trecut, prelegere (Locul: Sala de ședință a Parohiei Reformate II – Calea București nr. 55)

19.00: Regiunile viticole ale Ungariei – degustare de vinuri alese de către Borbély Zsolt Attila (Locul: Sala de ședință a Parohiei Reformate II – Calea București nr. 55)

19.30: Concertul FormațieiDávid Klezmer Band” (Locul: Piața Sfântul Ioan)

20.30: Curtea Filmului Maghiar Iubire involuntară (Becsúszó szerelem) proiecție de film, (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

Joi, 16 septembrie

10.00: Deschiderea Târgului de produse tradiționaleKronstadt Fair” (Locul: Piața Sfatului)

10.00: Culturi neglobalizate: din Transilvania până în Panama – Vernisajul expoziției de fotografii ale lui Tamás Kinga (Locul: Piața Sfatului)

17.00: Prezentare de carte: Csinta Samu – Jăratecul de sub praf, culegere de interviuri. Eveniment organizat în colaborare cu Asociația Culturală ”Apáczai Csere János”(Locul: Biserica Reformată ”Casa Speranței”)

17.30: Concertul interpreților brașoveni: Antal Melánia și Berszán Örs (Locul: Scena mare din Piața Sfatului)

18.00: Cea de a 14-ea ediție a Vernisajului colectiv al artiștilor plastici maghiari brașoveni. Eveniment organizat în colaborare cu Asociația Culturală ”Apáczai Csere János” (Locul: Biserica Reformată ”Casa Speranței”)

18.30: Degustarea vinurilor Cramei ”Köpcös”, cu fondatorul Léder Zoltán. Prezintă: Borbély Zsolt Attila (Locul: Sala de ședință a Parohiei Reformate II – Calea București nr. 55)

19.00: Concertul FormațieiApostol” (Locul: Scena mare din Piața Sfatului)

21:00: Concertul FormațieiFernet Blues Company” pentru iubitorii de jazz (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

Vineri, 17 septembrie

10.00:  Târgul de produse tradiționaleKronstadt Fair” (Locul: Piața Sfatului)

10.00: Culturi neglobalizate: din Transilvania până în Panama – Vernisajul expoziției de fotografii ale lui Tamás Kinga (Locul: Piața Sfatului)

15.00: Dialog cu scriitorul Zágoni Balázs despre romanele de tineret, intitulate Globul (A gömb) și Tărâmul celălalt (Odaát). Moderator: Gál Andrea (Locul: Colegiul Național ”Áprily Lajos”)

17.30: Prezentare de carte interactivă cu Zágoni Balázs – Ne îndreptăm spre școală (Irány a suli!) Moderatorul discuțiilor cu autorul: Gál Andrea – program pentru familii(Locul: Biserica Reformată ”Casa Speranței”)

18.30: Dansuri populare maghiare pentru copii –  Cu István Ildikó și prietenii (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

17.30: Concert Kovács Dalma  (Locul: Scena mare din Piața Sfatului)

Citeste și:  Primăria va construi o nouă grădiniță prietenoasă cu mediul în cartierul Tractorul

19.00: Concert Zoltán Erika  (Locul: Scena mare din Piața Sfatului)

21.00: Concertul Formației ”Kedves” (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

22.00: Dansuri populare maghiare  alături de Formația ”Kedves” (Locul: Colegiul Național ”Áprily Lajos”)

Sâmbătă, 18 septembrie

10.00: Târgul de produse tradiționaleKronstadt Fair” (Locul: Piața Sfatului)

11.00: Culturi neglobalizate: din Transilvania până în Panama – Vernisajul expoziției de fotografii ale lui Tamás Kinga (Locul: Piața Sfatului)

11.00:  Să cunoaștem Brașovul, alături de Sipos Márton – plimbare la obiective importante ale comunității maghiare brașovene  (Punct de întâlnire: Fântâna arteziană din Piața Sfatului)

12.00:  Legende și jocuri pentru copii (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

14.00: Legende și desene animate pentru copii, proiecție de film (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

17.00: Concertul Formației ”Kaláka” cu titlul: Sănătate să avem! – program pentru familii (Locul: Scena mare din Piața Sfatului)

17.30: Concert Antal Melánia și Berszán Örs (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”) 19.00: Concertul FormațieiZanzibár” (Locul: Scena mare din Piața Sfatului)

21:00: Concertul FormațieiLaji&Bendzsó” (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

23.00: Petrecere cu DJ (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

Duminică, 19 septembrie

10.00: Târgul de produse tradiționaleKronstadt Fair” (Locul: Piața Sfatului)

10.00: Culturi neglobalizate: din Transilvania până în Panama – Vernisajul expoziției de fotografii ale lui Tamás Kinga (Locul: Piața Sfatului)

12.00: Activități de cercetași pentru copii  (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

12.30: Excursie și moment de reculegere pe Tâmpa   (Punct de întâlnire: Fântâna arteziană din Piața Sfatului)

13.00: Festivalul de Dansuri PopulareMaghiare Țara Bârsei -In memoriam Reiff István:  (Locul: Scena mare din Piața Sfatului)

14.00: Experiențe sprituale: El Camino, cu Kasza László (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

16.00: Concert Bardócz Péter (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

17.30: Momente umoristice cu Pittyes2es și Gyufa, spectacol (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

19.00: Gala de încheiere a Zilelor Culturale Maghiare din Brașov – Concert Nagy Feró și Formația ”Beatrice” (Locul: Scena mare din Piața Sfatului)

21.00: Concertul rock al Formației brașovene ”Arzenál” (Locul: Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”)

CURTEA CU TRADIȚII

Evenimente pe tot parcursul festivalului

în Curtea Colegiului Național ”Áprily Lajos”:

16-17 septembrie: ora 17.30-00.00, respectiv 18-19 septembrie: orele 12.00-00.00 

  • Colțul cu fotografii
  • Colțul jocului pentru copii, în colaborare cu Serviciul de Ajutor Maltez
  • Fussball-fotbal de masă
  • Beerpong (Uniunea Tineretului Maghiar din Brașov)
  • Chill Zone – Nebulónia (Uniunea Elevilor Colegiului Național ”Áprily Lajos”),
  • Muzică ambientală
  • Colțul vinului și al gastronomiei: cu langoș, cozonac secuiesc, sucuri, vinuri maghiare (oferite în special de Crama ”Köpcös”).

Programele sunt cu acces gratuit, mai puțin degustările de vin pentru care invitațiile pot fi procurate la fața locului.  Urmăriți pagina noastră de Facebook (https://www.facebook.com/MagyarNapok.Brasso/?ref=page_internal), unde postăm zilnic noutăți interesante despre festival.

Programele noastre sunt supuse regulilor epidemiologice în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.