Declaraţiile de presă susţinute de Preşedintele României, Klaus Iohannis, la finalul Summitului NATO

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut luni, 14 iunie 2021, declaraţii de presă la finalul Summitului NATO.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

Bună ziua!

Am participat astăzi la un nou Summit NATO cu valenţe simbolice, strategice şi politice majore pentru viitorul Alianţei. Acest Summit a reconfirmat importanţa şi relevanţa Alianţei într-un mediu de securitate marcat de ameninţări multiple şi tot mai complexe şi impredictibile. A marcat, de asemenea, o etapă nouă, întărită, a relaţiei transatlantice, o reafirmare a valorilor comune care ne unesc.

Alături de Preşedintele Biden şi de ceilalţi lideri aliaţi, am reafirmat unitatea, solidaritatea şi coeziunea Alianţei, caracterul fundamental al acesteia pentru apărarea colectivă şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi angajamentul comun pentru promovarea unei ordini internaţionale bazate pe reguli.

Summitul de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare. Pornind de la procesul de reflecţie strategică NATO 2030, lansat la Londra în 2019, am stabilit astăzi direcţiile majore de acţiune pentru următorul deceniu, inclusiv prin elaborarea unui Nou Concept Strategic, decizie pe care am susţinut-o ferm.

Deciziile de continuare a consolidării posturii sale militare de descurajare şi apărare, întărirea profilului politic, sporirea angajamentului în raport cu partenerii, creşterea rezilienţei şi menţinerea avansului tehnologic au reconfirmat sprijinul pentru o Alianţă mai puternică, adaptată, activă şi relevantă la nivel global, pregătită să-şi apere cetăţenii şi teritoriul.

Subliniez că deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României, iar prin rezultatele obţinute ne-am atins obiectivele majore fixate pentru acest Summit.

Atingerea acestor obiective este datorată şi interacţiunilor şi coordonării României cu ceilalţi aliaţi, precum şi valorificării formatelor regionale de dialog şi cooperare. Mă refer aici la Summitul Formatului Bucureşti (B9), la care au participat Preşedintele Biden, care şi astăzi, în discursul său, s-a exprimat apreciativ la adresa Formatului şi a Summitului, şi Secretarul General al NATO, pe care l-am găzduit pe 10 mai, dar şi la reuniunea Trilateralei România-Polonia-Turcia la nivelul miniştrilor afacerilor externe, care a avut loc în această primăvară, la Bucureşti.

Concret, rezultatele Summitului, de interes pentru obiectivele de securitate ale României, sunt următoarele:

În primul rând, am decis astăzi să continuăm consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare. Am evidenţiat, în acest sens, că apărarea colectivă rămâne piatra de temelie a NATO.

Alături de ceilalţi lideri aliaţi, am salutat progresele notabile în asigurarea unei posturi credibile şi eficiente şi am încurajat continuarea eforturilor în acest sens. Am evidenţiat necesitatea ca procesul de consolidare a posturii Alianţei de descurajare şi apărare să vizeze cu precădere Flancul Estic, ca întreg, în mod coerent, cu o atenţie specială pentru evoluţiile de securitate de la Marea Neagră.

Alianţa trebuie să dispună de forţele, structurile şi capabilităţile necesare pentru a răspunde eficient ameninţărilor cu care ne confruntăm în regiune.

Am evidenţiat – şi este menţionat în documentele Summitului – comportamentul agresiv şi destabilizator al Rusiei faţă de aliaţii şi partenerii noştri din vecinătate.

Citeste și:  Bărbat reținut după ce a furat dintr-un magazin din Brașov

Situaţia de securitate în zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor şi a tehnicii militare ruseşti la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea ocupată ilegal reprezintă încă o dovadă clară în acest sens.

Regiunea Mării Negre are importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică şi acest lucru a fost clar reconfirmat, inclusiv prin multiple referiri la Marea Neagră în documentele Summitului.

În al doilea rând, am convenit astăzi importanţa avansării şi aprofundării relaţiei NATO cu Uniunea Europeană, dar şi cu partenerii noştri şi cu statele care împărtăşesc aceleaşi valori. Parteneriatul cu Uniunea Europeană este foarte important, trebuie să fie tot mai solid, şi am subliniat necesitatea continuării dialogului şi a cooperării susţinute dintre cele două organizaţii, în deplină complementaritate.

Am subliniat şi imperativul de a creşte sprijinul şi asistenţa pentru partenerii noştri din Vecinătatea Estică prin demersuri de consolidare a capacităţilor de apărare şi a rezilienţei.

Mesajul meu este reflectat în Declaraţia finală a Summitului, împreună cu sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei şi a Republicii Moldova.

De altfel, în Declaraţia finală este afirmată susţinerea NATO pentru reformele democratice din Republica Moldova.

În al treilea rând, Summitul a reafirmat validitatea Politicii Uşilor Deschise, pe care România o susţine în mod tradiţional, precum şi dreptul statelor aspirante de a-şi decide singure obiectivele de politică externă.

În al patrulea rând, Summitul a statuat un alt obiectiv al României, şi anume necesitatea creşterii rezilienţei şi a menţinerii avansului tehnologic al NATO. Acestea contribuie la o Alianţă mai puternică şi mai relevantă la nivel global în contextul provocărilor diverse.

România este parte a eforturilor privind creşterea rezilienţei, demonstrând că este gata să contribuie consistent. Astfel, am informat omologii aliaţi despre înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC). Mă bucur să pot spune că această iniţiativă a României este privită cu interes la nivelul NATO şi al statelor aliate, fiind salutată în Declaraţia finală a Summitului.

În al cincilea rând, am decis astăzi lansarea procesului de elaborare a noului Concept Strategic al Alianţei. Este un demers necesar pentru că, de la adoptarea în 2010 a actualului Concept Strategic, mediul de securitate şi Alianţa au trecut prin schimbări profunde. Reamintesc faptul că România a fost primul aliat care a susţinut, încă din noiembrie 2019, necesitatea unui nou Concept Strategic. Decizia de astăzi reconfirmă că evaluarea noastră a fost corectă.

În intervenţia mea din timpul Summitului şi în contactele avute cu omologii mei am arătat că România a acţionat în mod constant şi va continua să acţioneze ca un aliat responsabil şi activ implicat în toate eforturile de asigurare a securităţii spaţiului euroatlantic. Suntem unul dintre statele care au atins deja pragul de 2% din PIB pentru apărare şi vom continua să investim în mod consistent în apărare.

Am arătat cu fermitate în cadrul Summitului că România a fost şi rămâne un aliat de încredere, care înţelege că succesul Alianţei depinde de modul în care fiecare îşi îndeplineşte obligaţiile care îi revin.

Citeste și:  Stop Contrabanda: Circa 110 milioane de țigarete de contrabandă capturate de autorități în 2022

La finalul acestui Summit pot să spun cu certitudine că, prin deciziile luate, securitatea României şi a cetăţenilor săi este mai bine asigurată.

Vă mulţumesc!

Jurnalist: Domnule Preşedinte, potrivit presei americane, aţi avut împreună cu Preşedintele Poloniei o discuţie separată astăzi cu Preşedintele american Joe Biden. Confirmaţi această discuţie? Şi dacă da, aţi reluat solicitarea pe care aţi făcut-o în Formatul B9, de creştere a prezenţei aliate şi în special a SUA pe Flancul Estic, în România?

Preşedintele României: Am avut două discuţii scurte cu Preşedintele Biden, nu una. Prima a fost chiar la început, unde împreună cu Preşedintele Duda am ţinut să îl salutăm pe Preşedintele Biden, să ne exprimăm mulţumirea faţă de prezenţa domniei sale în Summitul B9. A fost o prezenţă consistentă, a avut un discurs foarte solid, vă amintiţi cu siguranţă. Şi, evident, am dorit să ne asigurăm că în continuare avem un parteneriat strategic foarte solid şi că avem întreaga atenţie a parteneriatului strategic Statele Unite ale Americii pentru Flancul Estic. Preşedintele Biden ne-a asigurat că se implică în mod deosebit şi foarte mult pentru a sprijini România şi Polonia, pentru a îmbunătăţi această relaţie. În cea de a doua, tot scurtă, discuţie pe care am avut-o cu Preşedintele Biden spre finalul Summitului, l-am invitat în România, i-am spus că îmi doresc să continuăm discuţia foarte bună pe care am început-o, în 2015 am avut prima întâlnire, atunci a fost vicepreşedintele Biden, şi că îmi doresc foarte mult să întărim Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire şi m-a asigurat încă o dată de faptul că este foarte dedicat acestui parteneriat.

Jurnalist: O întrebare legată de discuţia pe care aţi avut-o cu Preşedintele american Joe Biden, el a transmis un nou mesaj de impuls pentru relaţia transatlantică, pe de-a-ntregul. Cum poate România concretiza acest nou impuls pe care îl dă Administraţia americană, inclusiv anul acesta când, iată, aniversăm 10 de la Declaraţia comună a Parteneriatului Strategic şi pe dimensiuni poate fi ranforsată în continuare cooperarea?

Preşedintele României: Trebuie să înţelegem ce mesaj am dat noi astăzi, toţi împreună aici, de la sediul NATO. Intrăm, după un an pandemic, după situaţii internaţionale foarte complicate, realmente, într-o nouă etapă, şi NATO intră într-o nouă etapă, şi am vrut să demonstrăm, şi am făcut-o sută la sută, că suntem uniţi, suntem solidari, ne dorim un NATO modern, ne dorim să mergem împreună mai departe şi acest lucru, evident, că se adresează şi nouă, României şi românilor. Sunt foarte convins că vom lucra foarte bine în NATO şi vom avea un nou concept mai puternic, mai bun şi vom continua, cu siguranţă mai uniţi.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, astăzi Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, spunea că va discuta cu Preşedintele Biden, la întâlnirea de la Geneva, despre situaţia României şi a Poloniei, acolo unde sunt amplasate scuturile antirachetă. Cum vede România, cum vedeţi dumneavoastră o astfel de discuţie între cei doi preşedinţi referitoare la România, mai ales în contextul în care în ultima perioadă, în ultimul an, a crescut numărul de agresiuni, provocări ale Rusiei în bazinul Mării Negre?

Citeste și:  Amendă și confiscare materialului lemnos pentru o societate comercială din Zărnești

Preşedintele României: Acest scut este de multe ori adus în discuţie de Rusia, însă cred că este binevenită şi această discuţie pentru a reitera că acest scut este unul pur defensiv, inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv. Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâţi să apărăm naţiunile noastre, statele noastre, şi de aceea am acceptat la vremea respectivă instalarea unei componente a acestui scut şi în România.

Jurnalist: Se discută la nivel preşedinte american – preşedinte rus; se discută la nivelul Alianţa Nord-Atlantică cu Consiliul de Securitate al Rusiei; în ce măsură discută România cu Rusia?

Preşedintele României: Noi discutăm toate aceste chestiuni în formatele din care suntem parte fiindcă aşa este corect.

Jurnalist: Ce ar putea înseamnă concret pentru România întărirea apărării pe Flancul Estic? Ne putem aştepta ca într-un viitor apropiat să existe mai multe baza americane, apropo de sprijinul pe care Preşedintele Statelor Unite spunea că îl va da României?

Preşedintele României: Este, evident, în interesul nostru să avem o prezenţă aliată foarte solidă şi la noi, în România. Aţi văzut, cu siguranţă, că împreună cu Statele Unite lucrăm foarte bine şi orice întărire a acestei prezenţe este binevenită pentru noi. Dar întărirea NATO în ansamblu este o veste extraordinar de bună pentru România şi pentru români, fiindcă, în acest fel, se garantează securitatea României şi a fiecărui român în parte.

Jurnalist: Bună ziua, domnule Preşedinte! Spuneaţi că aţi discutat cu liderii Alianţei despre elaborarea noului concept strategic al NATO. Ce implicaţii sunt pentru România şi dacă există posibilitatea creşterii cheltuielilor pentru apărare?

Preşedintele României: Noi ne-am angajat să îndeplinim obiectivul 2% din PIB înainte de 2024 şi am făcut-o. Ştiţi că deja în ianuarie 2015, împreună cu partidele parlamentare, am semnat un acord şi suntem dintre puţinii aliaţi care efectiv pune la dispoziţia apărării 2%. Însă acest nou concept este foarte important şi pentru noi. Vă daţi seama că, în momentul acesta, NATO funcţionează pe un concept elaborat în 2010. Asta a fost înainte de Crimeea, a fost înainte, evident, de pandemie, a fost înaintea multor altor crize. Lumea s-a schimbat, în mai bine de 10 ani, lumea s-a schimbat. Trebuie să ne schimbăm împreună cu ea. NATO trebuie să fie pregătită pentru orice provocare, în orice moment, trebuie să fie o alianţă modernă şi acest lucru va fi realizat prin elaborarea noului concept.

„Vă mulţumesc tuturor! Vă doresc o zi bună!”, a încheiat Președintele României, Klaus Iohannis.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.