Deputat Pro România, ATAC asupra Guvernului: Vă jucați cu viaţa oamenilor. În România se moare cu zile!

Guvernanţii se joacă efectiv cu viaţa românilor! Dozele de vaccin antigripal sunt insuficiente, iar medicii de familie sunt nevoiţi să facă o selecţie a pacienţilor cu risc pe care să-i imunizeze gratuit. Trăim în ţara în care se moare cu zile, avertizează deputatul Pro România Mihaela Huncă.

“Nu cred că este prea mult spus dacă vorbim de o neglijenţă criminală la nivelul Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care nu se asigură doze de vaccin suficiente pentru vaccinarea împotriva gripei. Guvernul trebuie să asigure gratuit pacienţilor acces la prevenţie şi tratamente în cadrul programelor naţionale. În ceea ce priveşte gripa, categoriile de risc sunt copiii, bătrânii şi pacienţii cu alte afecţiuni cronice, numite comorbidităţi, care în cazul îmbolnăvirii pot face complicaţii ce pot duce chiar şi la deces. Trăim în anul 2020 în ţara în care gripa reprezintă o problemă de viaţă şi de moarte şi din care scapă cine este norocos. Penuria vaccinului antigripal cauzată de numărul redus cerut spre achiziţie de către Ministerul Sănătăţii a făcut ca acesta să poată fi achiziţionat doar cu pile şi cunoştinţe“, declară Mihaela Huncă.
Concret, Ministerul Sănătăţii a cumpărat, anul trecut 1,5 milioane de doze de vaccin. Medicii de familie, cei prin care se desfăşoară campania de imunizare, au primit o cantitate foarte mică, majoritatea dozelor de vaccin mergând către spitale. Au mai fost si sunt suplimentari, dar la nivelul zecilor de mii de doze. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 15% dintre locuitorii unei ţări să fie imunizaţi, pentru că doar aşa scade riscul izbucnirii unei epidemii. Aşadar, ministerul ar fi trebuit să cumpere de 3 ori mai multe doze decât a achiziţionat.
“Din nou avem de a face cu o situaţie absurdă: în România ni se spune că singura modalitate de prevenire a gripei rămâne vaccinul, iar românii şi dacă ar vrea să se vaccineze nu au cum. Mai grav, nici grupele cu risc nu se pot vaccina! Există medici de familie care au solicitat pentru pacienţii lor copii, bolnavi cronici sau vârstnici câteva sute de vaccinuri şi au primit câteva zeci. Este exact ca la război: medicii aleg din listă pacienţii cei mai expuşi, iar restul sunt la mâna guvernului. Cum să fii obligat tu ca medic să alegi cine scapă şi cine poate muri din cauza complicaţiilor pe care le poate da gripa? Ce le spui pacienţilor care sună de mai multe săptămâni medicii de familie ca să îi întrebe când sosesc dozele de vaccin? Suntem în plină epidemie de gripă complet expuşi la îmbolnăvire. 200 de români au murit anul trecut, iar în acest an aproximativ 40, până acum. Din păcate politicienii au alte agende: liberalii se plâng că nu le-au trecut ordonanţele de urgenţă, social democraţii acuză liberalii că vor anticipate. Toate acestea în ţara în care se moare cu zile, iar şansa la viaţă stă în pixul unui ministru sau prim ministru!“, a concluzionat deputatul Pro România Mihaela Huncă.

Citeste și:  Human Mobile Devices a dezvăluit prima sa gamă de smartphone-uri sub brand propriu: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.