Deputat USR: Bufonul Daea a pus în pericol siguranţa alimentară a României, 25 de județe sunt afectate

“Ministrul Agriculturii, Petre Daea ne minte în față când ne spune că niciun județ al României nu are interdicția de a exporta carne de porc în Uniunea Europeană, cu toate că documentele Comisiei Europene arată fix invers”, a afirmat deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu.

Acesta a expus poziția Comisiei Europene în legătură cu situația exporturilor de carne de porc din România către UE:

“Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1270 a Comisiei din 26 iulie 2019 de modificare a anexei la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre, arată clar că 25 de județe ale României au interzis să exporte în spațiul comunitar porci vii (pct. a), material seminal (pct. b), carne de porc sau preparate de porc, precum și alte produse care conțin carne de porc (pct. c), subproduse de origine animală provenite de la porcine (pct. d)”, arată datele Comisiei Europene, puse la dispoziție de Viziteu.

Citeste și:  Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

Liderul USR a sublinait că România, în comparație cu Ungaria și Ucraina, nu a reușit să izoleze virusul pestei porcine.

„Ministrul Agriculturii, Petre Daea ne minte în faţă când ne spune că niciun judeţ al României nu are interdicţia de a exporta carne de porc în Uniunea Europeană, cu toate că documentele Comisiei Europene arată fix invers”, atrage atenţia deputatul USR, Lucian Stanciu Viziteu.

Ministrul Daea a declarat recent că virusul este prezent în 25 de judeţe, dar că sunt doar focare izolate, şi că la nivelul României doar 2.3% din UAT-uri au fost lovite de pesta porcină. Documentele Comisiei Europene demonstrează însă că Daea minte.

„Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1270 A COMISIEI din 26 iulie 2019 de modificare a anexei la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre, arată clar că 25 de judeţe ale României au interzis să exporte în spaţiul comunitar porci vii (pct. a), material seminal (pct. b), carne de porc sau preparate de porc, precum şi alte produse care conţin carne de porc (pct. c), subproduse de origine animală provenite de la porcine (pct. d)”, arată Stanciu-Viziteu.

Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

Viziteu spune că cei din Ministerul Agriculturii au ţinut ascuns acest document în România, dar că el a fost făcut public chiar de Comisie.

„Dezastrul în care se află industria de porcine din România se datorează integral incompetenţei domnului Daea, care deşi a avut destul timp la dispoziţie pentru a lua măsuri, a preferat să se hăhăie alături de oaie şi de Liviu Dragnea. Incompetenţa lui Petre Daea de a preveni răspândirea virusului a pus pe butuci una dintre principalele industrii din România, industria cărnii de porc”, arată Stanciu-Viziteu.

Liderul USR arată că deşi virusul a ajuns în România din Ungaria şi Ucraina, în prezent aceste ţări stau mult mai bine decât noi la izolarea acestuia.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

„25 de judeţe ale României apar cu interdicţii la toate cele patru puncte din documentele Comisiei, în timp ce Ungaria nu apare decât la 2 din aceste puncte şi pe un areal mult mai mic. Acest lucru se datorează faptului că Ungaria a luat măsuri de prevenire a răspândirii virusului încă de la început, în timp ce măsurile lui Daea mai degrabă au permis răspândirea acestuia, deşi el a avut mai mult timp la dispoziţie pentru a acţiona!”, spune, Stanciu-Viziteu.

„Bufonul Daea a pus în pericol siguranţa alimentară a României şi a Uniunii Europene, fără însă a fi tras vreodată la răspundere de şefii săi politici şi fără a-şi asuma măcar public vina pentru acest dezastru”, închie Stanciu Viziteu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.