„Dinți sănătoși, zâmbet frumos!” – municipalitatea investește în sănătatea dentară a celor mai mici dintre brașoveni

Municipalitatea a lansat în dezbatere publică un proiect pentru sănătatea dentară a copiilor, prin intermediul cabinetelor stomatologice din școli. În urma recomandărilor Colegiului Medicilor Stomatologi Brașov, copiii din clasele pregătitoare vor beneficia de sigilarea ,,molarilor de 6 ani”.

Viceprimarul Flavia Boghiu a anunțat lansarea în dezbatere publică a unui nou program care vizează îmbunătățirea serviciilor de care beneficiază elevii din școlile brașovene, de data aceasta în domeniul sănătății dentare.

Programul îi vizează pe copiii din clasa pregătitoare, care, în urma recomandărilor făcute de Colegiul Medicilor Stomatologi, vor beneficia de ,,sigilarea molarilor de 6 ani”. Această procedură se va aplica gratuit, prin intermediul celor 6 cabinete stomatologice din școli.

În acest an școlar se estimează că în program ar putea fi incluși 2.500 de copii din clasa pregătitoare.

Totodată, viceprimarul Flavia Boghiu a anunțat și continuarea programului de amenajare de cabinete stomatologice în unități de învățământ, obiectivul fiind ca până la finalul anului viitor să fie funcționale alte 4-5 astfel de cabinete.

„Continuăm să ne implicăm în protejarea sănătății elevilor brașoveni. De data aceasta este vorba despre un proiect de sănătate dentară, un proiect care vizează sigilarea molarilor pentru copiii din clasele pregătitoare din municipiul Brașov. Este o intervenție stomatologică care să ajute la prevenirea apariției cariilor și la protejarea sănătății dentare a celor mici. Această procedură se va desfășura în cele șase cabinete stomatologice pe care le avem în acest moment în unitățile de învățământ, urmând să creștem numărul acestora prin investiții în amenajarea și dotarea de noi cabinete stomatologice”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

Conform unei evaluări realizate de Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, dintre elevii în vârstă de 6 ani examinați de medicul stomatolog școlar, 7 din 10 copii nu au dentiția integră (68.79%). În medie, un copil cu leziuni carioase prezintă mai mult de o carie netratată. Jumătate dintre copiii examinați au nevoie de tratament stomatologic prevenitiv sau curativ.

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită boală netransmisibilă și se corelează, la copii, cu modele de creștere nefavorabile, reprezentând și o cauză frecventă de absență de la școală sau, mai târziu, de la muncă. Cariile dentare, asociate direct consumului de zahăr, în general unui stil de viață nesănătos (alimente și băuturi îndulcite sau acide), dar și unei igiene orale deficitare, pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții individuale simple, cu costuri reduse, în timp ce tratamentul este costisitor.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

Colegiul Medicilor Stomatologi Brașov recomandă, pentru menținerea unei sănătăți orale adecvate, sigilarea „molarilor de 6 ani“ (primii molari definitivi, care erup în spatele molarilor temporari în jurul vârstei de 6 ani).„Molarii de 6 ani“ajută la formarea raportului molar în mușcătură (dimensiunea verticală de ocluzie), reper pentru o mușcatură corectă și funcțională.

Începând cu vârsta de 6 ani dentiția temporară și cea definitivă coexistă și funcționează împreună până în jurul vârstei de 12 ani. Cu ajutorul sigilării, primii molari permanenți se vor putea menține sănătoși până în momentul deprinderii obiceiurilor corecte de igienă dentară, știut fiind că la această vârstă copilul nu are suficientă îndemânare și răbdare pentru a efectua un periaj corect.

Citeste și:  Timp de o lună, Brașovul devine o imensă galerie de artă

Programul va intra în implementare începând cu acest an școlar, 2023 -2024, iar efectuarea procedurilor se va derula în baza unei programări în cele 6 cabinete stomatologice existente, care vor avea alocate zilnic două ore pentru aceste proceduri.

Cheltuielile cu materialele necesare acordării serviciilor stomatologice, în valoare de 250 mii lei/an, vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Brașov, prin bugetul de venituri și cheltuieli al Direcției de Asistență Socială Brașov.

Cele 6 cabinete stomatologice funcționează în Școlile Gimnaziale 2 și 19 și în colegiile Ioan Meșotă, Unirea, Nicolae Titulescu și Transilvania.

Brașovenii pot transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de hotărâre până în data de 28 august, către Direcția de Asistență Socială Brașov, str. Panselelor nr. 23, pe fax la numărul 0368464083 sau la adresa de e-mail dasbv@dasbv.ro.

Programul, inițiat de Primăria Brașov, împreună cu Direcția de Asistență Socială și Colegiul Medicilor Stomatologi, a pornit de la o inițiativă a consilierului local Alexandra-Ioana Crivineanu, de acordare de vouchere pentru sănătatea dentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.