Elevii din Baia Mare, obligați să vină la o acțiune a primarului Cherecheș timpul orelor

Miting cu forța! Elevii din Baia Mare au fost obligați să vină la o acțiune a primarului Cherecheș chiar în timpul orelor (document)
Printr-o circulară fără temei legal și fără titlu transmisă luni instituțiilor de învățământ, primarul Cătălin Cherecheș a ordonat tuturor elevilor din Baia Mare să se prezinte la acțiunea de ieri, 13 noiembrie, care a avut loc pe Câmpul Tineretului, pentru a susține candidatura pentru Capitala Europeană a Tineretului în 2020, potrivit romaniacurata.ro.

Directorii unităților de învățământ vor convoca Consiliile de Administrație pentru a stabili modul de recuperare a orelor afectate. – mai arată circulara semnată de Cherecheș. Din nou, fără o bază legală.

Directorii nu au stat pe gânduri și au executat, încolonând elevii cu ajutorul diriginților și oferindu-i primarului audiența de care avea nevoie pentru a-și livra mesajele politice.

Este momentul în care am dat, așa, o primă informație pentru un întreg program de energizare a orașului. […] Da, votez cu Klaus Iohannis. Asta pentru că doamna Dăncilă are o experiență vastă de parlamentar european și cred că ar putea fi un foarte bun comisar european. – a declarat primarul Cătălin Cherecheș pentru JurnalMM.ro la fața locului, cu elevii școși de la ore în fundal

Conform Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat prin Ordinul 5079/2016 al MENCS, activitățile derulate în parteneriat (cu autoritățile locale) nu pot avea conotații politice, de propagandă electorală, de prozelitism religios și nu pot fi contrare moralei sau legilor statului. (art. 193, alin. 2)

Părinții au fost primii care au reacționat: Doar mie mi se pare că eu nu îmi trimit copiii la școală pentru ca primarul să-i poată convoca unde are el chef? Înțeleg o invitație în care să descrie și motivul, dar nu înțeleg o convocare. afirmă Andrei Nagy, care a postat pe Facebook circulara prin care primarul a obligat elevii să vină la acțiune.

Chiar dacă susțin candidatura și vor ca orașul lor să devină Capitală Europeană a Tineretului, tinerii nu sunt deloc de acord cu maniera în care primarul îi tratează pe elevi.

Suntem complet impotriva evenimentului realizat de catre primar. Consideram ca s-a ingradit dreptul elevilor la educatie. Pentru ce? Pentru 4 minute in care nu s-a facut nimic. In urma acestui eveniment, CJE va publica un comunicat de presa despre aceasta activitate, care nu a fost nimic altceva decat o actiune de imagine. – Dan Buciuman, proaspăt ales președinte al Consiliului Județean al Elevilor Maramureș

Ștefi Cînța, voluntar la Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș (FONT) și fostă reprezentantă a elevilor la nivel local ne-a povestit că la școala ei s-au făcut ore scurte cu pauze scurte pentru a termina orele până la 12:30 ca să poată participa la eveniment, în timp ce la alte licee se pare că elevii că au fost sfătuiți să nu își aducă instrumente de scris sau caiete pe motiv că nu se vor face ore normale fiind nevoiți, la fel ca toți elevii din Baia Mare, să ajungă la ora 13:00 pe Câmpia Tineretului.

Consider evenimentul ca o reală încălcare a dreptului la educație și un context care nu a fost despre tineri sau elevi, ci un moment de glorie doar a primarului. Nu s-a pomenit niciun aspect despre Capitala Tineretului, deși s-ar fi dorit. Nu s-a pomenit deloc de candidatura care urmează să fie prezentată juriului pentru Capitala Europeană a Tineretului, deși acesta era teoretic scopul acelei mari “adunări” a elevilor. Au fost 6 ore “furate” pentru 4 minute penibile. – a completat Ștefi, voluntară FONT

Am stat de vorbă și cu Denis Lazăr, reprezentând Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), care consideră că aspectele de legalitate și oportunitate trebuie clarificate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, directorii de școli si diriginții de la clasele prezente. Trebuie să remarc că a fost mult mai nuanțat și soft decât cei de la CJE, ba chiar cumva apreciativ la adresa organizatorilor.

Din informațiile care au ajuns la mine, am înțeles că în toate unitățile de învățământ prezente s-au convocat ședințe extraordinare de CA, decizia luată în acestea fiind de finalizare a programului școlar până în ora 13. Modul de organizare a garantat prezenta scontată de organizatori. Noi, tinerii, ne dorim ca Baia Mare să fie Capitala Europeană a Tineretului 2022 și ne vom implica pentru realizarea acestui obiectiv pentru că vrem să contribuim la promovarea și dezvoltarea orașului nostru.

Am vorbit și cu alți elevi, dar și cu profesori, însă nu au vrut să declare nimic oficial din cauză că le este frică de primar: este foarte popular, toți nu ies din cuvântul lui, e ca un adevărat baron aici – cam asta e ideea de bază pe care am auzit-o de la cei cu care am stat de vorbă. Și cam aceeași era atmosfera în rândul organizațiilor de tineret inclusiv anul trecut, în 2018, când am vizitat Baia Mare de 3 ori cât a fost Capitala Tineretului din România.

Echipa Școli Curate a transmis deja o adresă către Primăria Baia Mare. Cerem prevederile legale în baza cărora primarul a trimis această circulară în școli, obligându-i pe elevi să asiste la acțiunea sa politică. De asemenea, vom urmări cu mare atenție atât ce face IȘJ Maramureș, cât și sesizarea care a ajuns deja pe masa Ministerului Educației și Cercetării, la Direcția care se ocupă cu managementul preuniversitar (DGMP).

În final, domnule primar, ce-ați spune dacă am trimite noi către membrii juriului o scrisorică prin care să le aducem în atenție ceea ce ați făcut dvs. săptămâna aceasta ca lidero maximo al orașului? Atitudinea pe care o afișați și acțiunile pe care le aveți sunt departe de a fi demne de o capitală europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.