ESTE OFICIAL! Bancnota de 20 de lei va fi introdusă de la 1 decembrie 2021

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, la 1 decembrie, a unei bancnote cu o nouă valoare, respectiv bancnota de 20 de lei sau, după cum mai era cunoscută în trecut, un pol. Noua bancnotă va celebra o personalitate feminină, și anume pe Ecaterina Teodoroiu. După cum anunța BNR acum doi ani, bancnota ar fi trebuit să apară în 2020.

„Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei”, potrivit unui comunicat de azi al instituției. Bancnota de 20 de lei a mai circulat în România, în trecut fiind cunoscută ca pol. Totodată, în prezent, această valoare nominală este una dintre cele mai utilizate din zona euro.

Citeste și:  Atenție drumeți montani! Munții Făgăraș îngheață - echipamentul de iarnă, obligatoriu!

Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, într-o conferință de presă a BNR. Instituția informează că bancnota de 20 de lei va avea pe una dintre fețe portretul unei femei ce a marcat istoria țării noastre. Este vorba, mai exact, despre Ecaterina Teodoroiu, eroină căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Aceasta este prima bancnotă în circulație pe teritoriul României pe care este prezentă o personalitate feminină.

„Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, se arată în comunicatul publicat de BNR.

Citeste și:  S-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea rețelei de gaz din comuna Lisa. Investiție de 10,8 milioane de lei

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei va fi imprimată pe suport de polimer (plastic), în tehnică mixtă plană/ în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Bancnotele actuale au fost puse în circulație la data de 1 iulie 2005, odată cu denominarea leului, potrivit Circularei BNR nr. 14/2005 privind punerea în circulație a bancnotelor și monedelor, emisiunea 2005. Singurele excepții sunt bancnota de 200 de lei, ce a fost introdusă de la 1 decembrie 2006, și varianta reproiectată a bancnotei de 10 lei, ce a fost introdusă de la 1 decembrie 2008.

Astfel, în prezent, în țara noastră se află în circulație bancnote cu valoarea de un leu, cinci lei, zece lei, 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei și 500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.