EXCLUSIV: Recomandări pentru tratamentul pacienților cu Covid-19, cu accent pe tratamentul ambulator (Ministerul Sănătății)

Ministerul Sănătății a transmis, recent, către toate Direcțiile de Sănătate publică din România, recomandările Comisiei de Boli Infecțioase pentru tratamentul pacienților infectați cu Covid-19, cu accent pe tratamentul ambulator.

1. Persoana cu infecție asimptomatică cu Sars-COV-2 nu necesită un tratament medicamentos.

2. Pentru pacienții monitorizați la domiciliu se aplică următoarele recomandări:

  • pacienții asimptomatici nu primesc tratament.
  • pacienții cu forme ușoare și medii de boală pot primi simptomatice; în plus, În aceste forme se poate recurge la medicamentație anti virală cu eficiență susținută de studii medicale, care are utilitate maximă dacă este administrată precoce, adică în primele zile de boală, la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă.
  • este contraindicată administrarea de dexametazonă sau de alți corticosteroizi în formele ușoare și medii de Covid 19. / Faza inițială apoi pentru că poate stimula replicarea virală și agrava evoluția bolii.
  • pacienții cu forme medii și severe care rămân la domiciliu pot primi și profilaxie a tromboze lor dacă au și alți factori de risc pentru tromboze, de exemplu imobilizare la pat.
Citeste și:  Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

3. Monitorizare a pacientului este importantă pentru a surprinde evoluția bolii din faza inițială, de multiplicare virală, către faza inflamatorie și către necesitatea de a recurge la oxigenoterapie. Principalul suport pentru pacienții cu forme severe și critice de Covid 19 este corectarea hipoxemiei, La care este necesar să aibă acces rapid pacienții cu astfel de forme de boală, de aceea, pacientul monitorizat la domiciliu trebuie trimis rapid pentru evaluare și asistența medicală într-o unitate spitalicească dacă are una dintre următoarele manifestări:

  • dispnee
  • febră și/sau tuse care reapare după o perioadă de a febrilitate sau care persistă mai mult de 5-6 zile.
  • SpO2 mai mic sau egal cu 94% la pacientul care nu avea probleme respiratorii cronice.
Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Citește restul recomandărilor în documentul oficial, aici:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.