Exercițiu militar multinaţional de amploare în România. Peste 100 de militari străini se vor antrena la Brașov

Exerciţiului JUNCTION STRIKE 19 (JUST 19) a continuat şi marţi, 18 iunie, în Poligonul de tragere situat în Soveja, jud. Vrancea, unde forţele pentru operaţii speciale au executat o secvenţă dintr-un un exerciţiu tactic de răspuns la criză, planificat după un scenariu fictiv, în cadrul Zilei Distinşilor Vizitatori.

JUST 19 este primul exerciţiu care a reunit militari din Georgia, Republica Moldova şi România, oferind posibilitatea operatorilor din forţele speciale să verifice procedurile operaţionale de acţiune şi să crească nivelul de interoperabilitate.

La activitate a participat şi o delegaţie condusă de directorul Statului Major al Apărării, general de brigadă Corneliu Postu.

În acest an, JUST 19 este integrat în exerciţiul multinaţional SABER GUARDIAN 19.

Exerciţiul forţelor pentru operaţii speciale JUST 19 se desfăşoară în perioada 3-22 iunie şi asigură condiţiile organizatorice pentru executarea instruirii realiste pe un scenariu fictiv, asociat războiului hibrid, de către structurile tactice de operaţii speciale participante, în format multinaţional şi interdepartamental, şi pentru evaluarea/recertificarea unei ţinte de capabilitate puse la dispoziţia NATO.

JUST 19 se derulează în două etape, astfel: în prima etapă s-au desfăşurat activităţi de instruire în mediul virtual, în cadrul unor exerciţii de simulare, urmând ca în cea de-a doua etapă să se desfăşoare acţiuni tactice ale elementelor de forţe pentru operaţii speciale, în cele trei medii operaţionale – terestru, aerian şi maritim.

La exerciţiu participă peste 450 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, care execută acţiuni specifice în peste 10 locaţii de pe întreg teritoriul României (cazărmi, poligoane, terenuri, tabere de instrucţie şi baze aeriene din judeţele Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Mureş, Sibiu, Suceava, Tulcea şi municipiul Bucureşti). Alături de militarii români din structurile de forţe pentru operaţii speciale se vor antrena şi vor desfăşura acţiuni de conducere-coordonare a efectivelor proprii şi aproximativ 120 de militari străini din ţări aliate sau partenere – Georgia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.