Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov: Extrase din programele culturale

Timp de 8 zile, comunitatea maghiară din Brașov și din toată Țara Bârsei își va prezenta concetățenilor tradițiile și valorile care definesc această comunitate în cadrul celei de a XI-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare, eveniment care se va desfășura în perioada 12 – 19 septembrie în zona centrului istoric.

Culturi neglobalizate: din Transilvania până în Panama – expoziție de fotografii

Atunci când a început să călătorească, Tamás Kinga a fost atrasă de street photography.  De o bună bucată de vreme, fotografa născută la Odorheiu Secuiesc trăiește în două locuri: se află în Transilvania din primăvară până în toamnă, iar lunile de iarnă și le petrece în Key West, Florida. Kinga a ajuns fotografă atunci când avea, deja, o carieră în teatru, fiind actriță. Creațiile sale ne prezintă destine, popoare și culturi – cu multă naturalețe. Instantaneele sale pot fi văzute în perioada 16-19 septembrie, la expoziția amenajată în Piața Sfatului.”

Curtea Filmului Maghiar

Dacă veți veni în Curtea Colegiului Național „Áprily Lajos”, la Curtea Filmului Maghiar, veți putea viziona trei filme maghiare de mare excepție.

Un film plastic, despre realitățile vieții și subiecte foarte importante. „Treasure City” de Hajdu Szabolcs tratează problema dominanței și a vulnerabilității, pe care le prezintă prin intermediul unor relații interumane, fie că este vorba despre o relație de prietenie, relația părinte-copil sau relația dintre stat și cetățean. La filmări au participat și elevi ai unor școli de film din Ungaria și România.

Oare ce se întâmplă atunci când în mintea unei femei se amestecă realitatea și imaginarul, atât de mult încât ea lasă în urmă viața confortabilă și cariera strălucitoare, pentru o iubire inexistentă? „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată” de Horváth Lili ne aduce foarte aproape aceste sentimente stranii.

În comedia romantică „O altă ligă” de Nagy Viktor Oszkár îl putem vedea și pe Thuróczy Szabolcs! Povestea, pe scurt: Gyula, un mare suporter de fotbal, nu poate avea copii, astfel că împreună cu soția, Mariann, decid să ia în grija lor copilul pe care urmează să îl nască în curând o fată romă, Lüszi. Doar că… prietenii suporteri ai lui Gyula sunt rasiști. Filmul prezintă cu mult umor această situație plină de dileme morale!

Data și ora proiecțiilor:

13 septembrie, luni, 20.30: Curtea Filmului Maghiar – „Treasure City”, proiecție cu subtitrare în limba română (92 de minute – film nerecomandat sub 12 ani)

14 septembrie, marți, 20.30: Curtea Filmului Maghiar – „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată”, proiecție cu subtitrare în limba română (95 de minute – film nerecomandat sub 16 ani)

15 septembrie, miercuri, 20.30: Curtea Filmului Maghiar – „O altă ligă”, proiecție cu subtitrare în limba română (92 de minute – film nerecomandat sub 12 ani)

A 14-a ediție a expoziției colective a artiștilor plastici maghiari din Țara Bârsei

Este deja o tradiție: în fiecare an, Asociația Culturală „Apáczai Csere János” participă la Zilele Culturale Maghiare din Brașov cu o expoziție! Anul acesta, publicul poate vedea expoziția colectivă a artiștilor plastici maghiari din Țara Bârsei. Asociația promite să avem parte de o expoziție bogată în creații diverse și speciale. Vă așteptăm cu drag la vernisajul care va avea loc la Biserica Reformată „Casa Speranței”, joi, 16 septembrie, de la ora 18:00. Expoziția poate fi vizitată până la 11 octombrie.

Citeste și:  Campania "Dar din suflet pentru seniori" de Paște: 6.550 de tichete deja distribuite! 12.776 de brașoveni eligibili sunt așteptați la Direcția de Asistență Socială până pe 30 aprilie

Degustări de vinuri

O ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Brașov nu poate trece fără degustări de vinuri! Iată două dintre programele speciale dedicate iubitorilor acestei băuturi. Ambele degustări de vinuri vor avea loc în sala de ședință a Parohiei Reformate II.

Prima degustare de vinuri – intitulată „Regiunile viticole ale Ungariei” – va fi susținută de Borbély Zsolt Attila, care vine la acest eveniment în calitatea sa de specialist în gastronomie și vinuri. Data și ora degustării: 15 septembrie, miercuri, ora 19.

Cei care cred că în zonele de câmpie ale Ungariei nu pot fi făcute vinuri bune, nu l-au întâlnit încă pe Léder Zoltán, fondatorul Cramei „Köpcös” din Csengőd! Prezentarea vinurilor sale artizanale, complet naturale, va avea loc în 16 septembrie, joi, de la ora 18:30. Lista de vinuri a lui Léder Zoltán – căruia i se spune Köpcös – include, printre altele, vinuri Furmint, Irsai Olivér, Csókaszőkős și Blaufränkisch. Veniți să îl cunoașteți pe acest pasionat al vinurilor. Vă avertizăm: odată ce îi veți gusta vinurile, nu le veți mai putea rezista! Mâncarea la degustări va fi asigurată de Prăvălia BENE.””” . Rezervările se pot efectua la telefon 0754 034 450.

Prezentare de carte: Zágoni Balázs – „Globul”, „Tărâmul celălalt” și „Ne îndreptăm spre școală”

La Zilele Culturale Maghiare din Brașov va fi prezent și Zágoni Balázs, scriitor, critic de film și redactor din Cluj-Napoca, colaborator al ziarului maghiar „Krónika”, fondator și redactor-șef al revistei „Filmtett”, respectiv coordonator al Editurii „Koinónia”. Seria de povești cu „Barni” a autorului este extrem de populară în rândul copiilor maghiar, fiind o lectură recomandată în multe școli din Transilvania.

Barabás Lőrinc Quartet: concertul de prezentare al albumului OPEN

Lőrinc Barabás este unul dintre cei mai cunoscuți și mai originali trompetiști din Ungaria. Face muzică alternativă, experimentală, iar melodiile cvartetului său se adresează mai multor generații. Așa cum a spus și Barabás Lőrinc, într-unul dintre interviurile sale: muzica lor este „o muzică de nișă, dar în comparație cu jazz-ul, este totuși pop”. Se află undeva la granița muzicii pop instrumentale, a jazzului și a muzicii electronice.

Suntem foarte norocoși să avem șansa de a asculta, în cadrul celei de-a 11-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Brașov, noul album Barabás Lőrinc Quartet: OPEN.

Fanilor lui Miles Davis le recomandăm cu mult drag să vină să asculte cvartetul, marți, 14 septembrie, de la ora 19, în Piața Sfântul Ioan, întrucât noul album a fost inspirat, printre altele, de discurile din anii 70 al marelui trompetist de jazz afro-american, cele cu muzică fusion.

Concertul formației „Kaláka”: Sănătate să avem!

Formația maghiară „Kaláka” este iubită atât de cei mari, cât și de cei mici, concertele sale fiind niște evenimente excelente pentru întreaga familie. „Kaláka” prezintă poezii maghiare prin intermediul acordurilor de folk, jazz și blues, într-un stil inconfundabil. Vă așteptăm la concertul lor de la Brașov, care va avea loc în 18 septembrie, sâmbătă de la ora 17, pe scena mare din Piața Sfatului. Noi vom fi acolo cu siguranță!

Citeste și:  Salvamont Brașov obține Certificarea ISO 9001:2015, demonstrând excelență în Managementul calității și dedicație pentru siguranța montană

Concertul formației „Zűrös Banda”

Înainte să pună bazele unei formații, membrii „Zűrös Banda” au fost, timp de ani de zile, niște prieteni buni. Acum, ei cântă împreună melodii inspirate din cântece populare maghiare, sârbești, macedonene, bulgărești și românești, pe care le adaptează după propriile gusturi și le fac, astfel, irezistibile.

Primul album al trupei a fost lansat în 2015, iar în scurt timp, acesta a ajuns într-unul dintre cele mai importante topuri muzicale ale lumii, World Music Charts Europe. Cel de-al doilea album – al cărui titlu este, pur și simplu, „2021” – a fost realizat într-un an dificil, cu toate acestea, piesele sale sunt unele care debordează de energie creativă!

Veniți să îi ascultăm: în 13 septembrie, luni, de la ora 19 în Piața Sfântul Ioan!

Concert „Zanzibár”

Ai fost vreodată la un concert al formației maghiare de pop-rock „Zanzibár”, le-ai ascultat vreodată muzica? Dacă da – poate dorești să revezi trupa. Dacă nu ai întâlnit-o niciodată, dar ai avea curiozitatea să o faci, vino să asculți și tu trupa care anul acesta împlinește 22 de ani. În acest răstimp, formația a scos nouă albume (dintre care trei au fost premiate cu aur) și a obținut numeroase premii (printre care și Premiul emMeRTon, Premiul Aranyzsiráf, Premiul Otto de la BRAVO, Premiul Popcorn, Premiul Coca-Cola). Vino să îi vezi și să îi asculți pe cei de la „Zanzibár”: sâmbătă, 18 septembrie, ora 19.00, pe scena mare din Piața Sfatului.

Concert Fernet Blues Company

Dacă sunteți curioși de fiecare dintre nuanțele muzicii blues, tot ce trebuie să faceți este să ascultați oricare dintre piesele Fernet Blues Company: blues-ul va fi însoțit, de îndată, de soul, rock, funk, jazz și swing, rezultând, în final, un melanj deosebit. Melodiile acestei formații din Brașov – care în 2005 a primit titlul de „formația blues a anului” – reprezintă fericire pură pentru iubitorii acestui gen de muzică! În plus față de propriile compoziții, membrii trupei interpretează și piese ale unor mari clasici, lucru pe care îl fac într-un mod unic, adaptat propriului stil. Această formație de blues – una dintre cele mai remarcabile și prolifice din România – poate fi văzută și ascultată în 16 septembrie, joi de la la ora 21.00, în curtea Colegiului Național „Áprily Lajos”. Sperăm să veniți în număr cât mai mare la acest concert!

Concert David Klezmer Band

Cei care vor veni la concertul Dávid Klezmer Band, care va avea loc în 15 septembrie, miercuri de la ora 19:30, în Piața Sfântul Ioan, vor avea parte de o experiență muzicală deosebită. Formația aduce în fața publicului din Brașov muzica evreiască din Europa Centrală și de Est, muzica klezmer. Repertoriul lor include cântece și melodii evreiești, solo-uri de improvizație și compoziții proprii. Concertele lor includ și elemente de show amuzante, în care este implicat și publicul.

Citeste și:  Evenimente dedicate Sărbătorilor Pascale, la Opera Brașov

Să ne pregătim, așadar, pentru o experiență unică: suntem siguri că Dávid Klezmer Band nu ne va dezamăgi!

Concert „Apostol” Formația „Apostol” are o istorie de peste o jumătate de secol, timp în care piesele lor de muzică ușoară au cucerit inimile mai multor generații de maghiari. Numeroase hituri de-ale lor sunt cântate, la fiecare dintre concerte, de absolut întregul auditoriu.

De-a lungul vremurilor, formația „Apostol” a fost distinsă cu numeroase premii muzicale acordate în Ungaria, iar acum, membrii săi vin să urce pe scena celei de-a 11-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Brașov, cu același elan tineresc ce le este caracteristic.

Veniți să ascultați hiturile formației „Apostol”, joi, 16 septembrie, de la ora 19, pe scena mare din Piața Sfatului.

Festivalul de Dansuri Populare Maghiare Țara Bârsei -In memoriam Reiff István – reprezintă întâlnirea formațiilor de dans popular maghiar din Țara Bârsei: Începând cu cea de-a 7-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Brașov, formațiile de dans popular maghiar din Țara Bârsei se întâlnesc în fiecare an în cadrul acestui eveniment dedicat memoriei lui Reiff István. Înceând cu a 11-a ediție, evenimentul a căpătat o și mai mare amploare, devenind un Festival în Festival, un număr impresionant de formații de dansuri populare maghiare și nu numai susținând un spectacol fabulos de culori și mișcări.

Concert Zoltan Erika

Melodiile reginei disco maghiare a anilor 80 și 90 – care în 1986 a vândut nu mai puțin de 1,5 milioane de copii dintr-un singur album – nu pot lipsi de la nicio petrecere sau festival la care se ascultă și muzică retro. Popularitatea sa nu a prea scăzut de-a lungul vremurilor, șlagărele sale sunt cunoscute de multe generații. Veniți să o ascultați în 17 septembrie, vineri de la ora 19, în Piața Sfatului.

Concert Nagy Feró și formația „Beatrice”

Pentru a încheia așa cum se cuvine cea de-a 11-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Brașov, i-am invitat să urce pe scenă pe Nagy Feró și formația „Beatrice”! Stilul unic al acestei figuri emblematice al rockului maghiar face ca stadioanele pe care susține concerte să fie umplute până la refuz și astăzi, la fel ca în urmă cu 30 de ani. Nagy Feró a spus mereu lucrurilor pe nume: a format atât gusturile generațiilor de dinainte de schimbarea regimului din Ungaria, cât și al celor de după. A lansat nenumărate albume, a jucat în nenumărate filme și spectacole de teatru, este un invitat constant al diverselor show-uri de televiziune.

Recent, Nagy Feró a fost distins cu Premiului Kossuth (2021), dar și cu Crucea de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Ungare (2016) și Premiul Muzical „Petőfi” pentru întreaga activitate (2019).

Ne vedem la marele concert al lui Nagy Feró și formația „Beatrice”, în 19 septembrie, duminică, de la ora 19, pe scena mare din Piața Sfatului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.