Filmul „Colectiv” a câștigat Premiul Publicului LUX 2021, acordat de Parlamentul European

Filmul Colectiv  a câștigat Premiul LUX 2021. Premiul a fost acordat de Parlamentul European şi European Film Academy, în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas.

La acest premiu au mai fost nominalizate filmele ”Another Round” şi ”Corpus Christi”.

„După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă și presantă să se reunească, nu doar în spații de dezbatere, dar și în alte spații precum cinematografele. Cultura și filmul sunt expresii ale vitalității noastre creative și economice, dar mai ales ale vitalității democratice a societăților noastre.”  a spus David Sassoli la prezentarea trofeului în cadrul unei ceremonii care a avut loc într-o formulă hibridă.

Citeste și:  Yiwen Shen și Marko Džomba au electrizat Sala Patria cu un concert memorabil alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov

La acceptarea premiului, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor și familiilor implicate în tragedia „Colectiv”, precum și presei independente care a investigat acest caz. „Vrem să luptăm cu corupția și vrem o presă liberă în Europa. Societățile nu evoluează dacă nu avem cultură, educație și presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susțineți cetățenii, să reglementați investițiile în cultură și educație și să protejați jurnalismul”, a adăugat regizorul.

Tragedia din clubul Colectiv de la București a cutremurat toata Europa, a spus David Sassoli, președintele Parlamentului European, la prezentarea filmului regizat de Alexander Nanau. Pentru prima data, pe lânga votul cetațenilor, și europarlamentarii au votat la alegerea filmului câștigator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.