Franța este pregătită să trimită sute de militari în România

Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o forţă internaţională pentru apărarea acestei ţări membre a NATO care se învecinează cu Ucraina, dacă Alianţa Nord-Atlantică va decide aceasta, a declarat astăzi ministrul francez al Apărării, Florence Parly, într-un interviu pentru postul de radio France Inter, potrivit EFE.

Această desfăşurare, dacă va avea loc, „nu este destinată să ducă la vreo escaladare militară”, a ţinut să sublinieze titulara portofoliului Apărării de la Paris, în contextul crizei legate de Ucraina.

„Dialogul continuă şi suntem convinşi că trebuie să rezolvăm acest conflict prin dialog şi soluţii diplomatice”, a spus Parly, evocând iniţiativele Parisului în acest sens, precum convorbirea telefonică pe care preşedintele Emmanuel Macron a avut-o vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Citeste și:  Prețul ridicat al mielului pune presiune pe tradiția mesei pascale

Dar, în acelaşi timp, ministrul francez a declarat că „suntem realişti, suntem lucizi şi ne pregătim”, având în vedere mobilizarea mai multor zeci de mii de soldaţi ruşi în ultimele săptămâni în apropiere de frontiera cu Ucraina şi unele mişcări din ultimele zile în Belarus.

Din acest motiv, a reiterat Florence Parly, „Franţa este pregătită, dacă NATO va decide, să desfăşoare elemente militare în România”, mai precis „câteva sute de oameni”.

Parly a amintit că Franţa are deja forţe militare în Estonia, care participă la întărirea apărării acestui stat baltic împotriva potenţialelor ameninţări din partea Rusiei, şi a precizat că propunerea sa este de a acţiona în România în calitate de „naţiune-cadru” a forţei internaţionale a NATO care ar putea fi trimisă acolo.

Citeste și:  Exponate inedite la primul muzeu al sporturilor din România, inaugurat la Brașov

„Este vorba de a arăta că suntem dispuşi să apărăm ţările (Alianţei Nord-Atlantice) cele mai apropiate de această zonă de tensiune’, al cărei centru este Ucraina, a afirmat titulara de la Apărare.

România nu este o ţară care se învecinează doar cu Ucraina, ci are ieşire şi la Marea Neagră, la fel ca Ucraina şi Rusia.

În convorbirea telefonică de vineri, Macron şi Putin au reiterat dezacorduri „importante” cu privire la tensiunea legată de Ucraina, dar au promis să continue dialogul. Preşedintele rus l-a asigurat pe omologul său francez că nu doreşte o confruntare, chiar dacă a reiterat cererile pe care Rusia le-a făcut NATO şi pe care le consideră necesare pentru securitatea ţării sale.

Citeste și:  Veşti proaste pentru iubitorii de ciocolată! Este criză de cacao la nivel mondial, iar prețurile vor crește semnificativ

Una din cereri susţine că Ucraina nu ar trebui să intre niciodată în NATO, iar altele vizează retragerea forţelor şi echipamentelor militare ofensive din ţările apropiate de frontierele sale, care au aparţinut fostului bloc comunist, precum România, notează EFE.

Sursa: Agerpres / Foto. Presidency.ro (Florence Parly, ministrul Apărării Franța și Klaus Iohannis)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.