Guvernul îi condamnă pe producătorii de biocide din România la faliment: Capcana întinsă producătorilor autohtoni

Guvernul le dă în cap producătorilor români de dezinfectanți. Biocidele românești nu sunt agreate de Ministerul Sănătății, care la începutul pandemiei Covid-19 i-a încurajat pe producători să se reprofileze și să treacă la producția de dezinfectanți.
Antreprenorii români chiar au crezut în ajutorul cerut de Guvern și în oportunitatea prezentată de Ministerul Sănătății, privind nevoia de biocide de pe piața românească. Așa că antreprenorii nu au stat pe gânduri și au investit în producția de biocide pe care situația cu care România se confrunta, o cerea.
Din păcate antreprenorii români s-au văzut însă din nou loviți de Guvern: după ce au făcut investiții masive pentru adaptarea producției la cerințele pieței, acum stau cu dezinfectanții pe stoc și nu-și pot vinde produsele.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Asta, după ce Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis un ordin valabil pe perioada stării de alertă pentru funcționarea unităților de alimentație publică care arată că doar produsele dezinfectante care sunt incluse în registrul Național al Produselor Biocide sunt agreate. Acest registru include doar produse ale unor companii din țări europene, precum și din SUA și China. Firmele românești, nou intrate pe piața biocidelor sunt eliminate din listă.

Toate acestea, în contextul în care pe timpul stării de urgență, producătorii autohtoni au fost încurajați să se reprofileze. Chiar și cei care au cumpărat dezinfectanți, conform acestui ordin, nu îi mai pot folosi, pentru că nu sunt avizați de Ministerul Sănătății, deci nu sunt conformi. În această situație se găsesc mai multe firme din Brașov care au investit în producția de dezinfectanți. Producătorii nu știu acum dacă să își continue activitatea, fiind vorba doar de o scăpare în ordinul comun emis de autoritățile guvernamentale sau chiar se dorește falimentarea antreprenorilor români.

Citeste și:  74 de proiecte culturale în etapa finală pentru cele 6 milioane de lei alocate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare

Avizarea și autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor, dezinfectanților și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, a intrat, pe perioada stării de urgență, în sarcina Centrului de cercetări științifice medico-militare, Centrului de cercetare științifică pentru apărare și ecologie, Agențiaei de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“.

http://www.ms.ro/2017/01/17/registrul-national-al-produselor-biocide/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.