Guvernul reia discuţiile despre măsurile privind echilibrarea bugetului

Guvernul ar trebui să finalizeze şi să adopte pînă la sfîrşitul lunii, cele două ordonanţe de urgenţă, cea pentru reducerea cheltuielilor cu aparatul de funcţionari publici şi cea privind creşterea încasărilor la buget, potrivit Radio România Actualități.

În coaliţie, după mini-vacanţa de Sfânta Maria, se reiau discuţiile despre măsurile privind echilibrarea bugetului.

Guvernul ar trebui să finalizeze şi să adopte pînă la sfîrşitul lunii, cele două ordonanţe de urgenţă, cea pentru reducerea cheltuielilor cu aparatul de funcţionari publici şi cea privind creşterea încasărilor la buget.

În discuţie sunt mai multe variante, dar toate presupun eliminarea unor facilităţi fiscale, modificarea unor impozite şi chiar introducerea unor taxe noi şi toate nemulţumesc mediul de afceri şi angajaţii.

Citeste și:  Accident în această dimineață în județul Brașov

Potrivit unei propuneri de act normativ care a apărut în spațiul public, posesorii de mașini scumpe de lux care costă peste 100.000 de euro ar urma să plătească o taxă.

Şi cei care lucrează în domeniul IT, care acum nu plătesc impozit, vor urma să-l plătească dacă depășesc salariul de 10.000 de lei pe lună.

Cei din construcții și din agricultură vor plăti asigurările de sănătate de care acum sunt scutiţi.

Angajaţii de la stat care au un salariu brut lunar de peste 10.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță.

De asemenea, guvernul se gândeşte să crească acciza la zahăr, să impună doar două cote de TVA de nouă şi de 19 procente, IMM-urile cu venituri de până la 300.000 de lei vor avea un impozit de 1%, iar celor care depășesc acest venit li se va aplica un impozit de trei procente.

Citeste și:  Studenții de la Facultatea de Sociologie și Comunicare a Universității Transilvania din Brașov vor deschide anul universitar cu vernisajul expoziției de sociologie vizuală „Dincolo de gard“ și „Omul și orașul său”

Vor fi supraimpozitate şi sumele de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul afară. Aici taxa ar fi de 15%.

În ceea ce privește ordonanța de urgență care va reduce aparatul de stat, guvernul analizează posibilitatea desființării a 200.000 de posturi neocupate, comasarea unor instituții publice și reducerea numărului de secretari de stat, a numărului de funcții de conducere, a numărului de membri în consiliile de administrație și a membrilor din cabinetele autorităților locale.

Sursa. Radio România Actualități / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.