Idei creative, implementare şi angajement într-o perioadă a schimbărilor

2019 este un an deosebit de important pentru Germania, fiind un an aniversar al unor evenimente istorice marcante – atât 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului cât şi 70 de ani de la elaborarea Constituţiei.

Odată cu prăbuşirea zidului Berlinului în data de 9 noiembrie 1989 a luat sfârşit epoca Războiului Rece; această dată constituie un important prag demarcator în istoria europeană. Este limpede că oamenii din Estul Germaniei au luptat în mod paşnic pentru atingerea obiectivelor şi a valorilor lor; ei au făcut posibilă realizarea transformării sociale şi fără violenţă şi vărsare de sânge. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără mişcările sociale şi sprijinul primit din Europa de Est. Căderea Zidului Berlinului, cu toţii ştim foarte bine acest lucru, este meritul tuturor europenilor. Ziua în care Zidul s-a prăbuşit este prin urmare o zi de comemorare pentru toţi cetăţenii Europei.

Ştim totodată că atât în Germania cât şi în Europa mai este încă foarte mult de lucru. Chiar şi la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului condiţiile de trai din zona de Est şi cea de Vest nu s-au aliniat complet. Cu toate acestea au fost făcuţi paşi uriaşi. Echilibrarea condiţiilor de trai în zonele de Est şi cele de Vest rămâne astfel în continuare un obiectiv important al politicii europene şi al celei germane.

Citeste și:  Taxă de liberă trecere pe anumite drumuri județene din Brașov, pentru maşinile de mare tonaj

Trei decenii mai târziu devine însă limpede, că odată cu reunificarea s-au schimbat în mod pozitiv nu doar noile landuri germane ci şi întreaga Germanie. Având la bază vechea Republică Federală, o nouă Germanie a luat fiinţă. Este vorba despre o Germanie modernă, ţară care face faţă cerinţelor secolului al XXI-lea şi se implică în mod activ în vederea soluţionării provocărilor prezentului. După experienţele dureroase ale secolului al XX-lea aici este vorba mai cu seamă şi despre strânsa prietenie cu partenerii noştri din Europa şi implicarea în vederea soluţionării paşnice de conflicte.

Lumea noastră se află într-un proces de transformare: în afara dezvoltării tehnicii în toate domeniile, migraţia, populismul de dreapta şi digitalizarea societăţii noastre ne solicită tot mai mult. Nici schimbările climatice care se simt tot mai puternic nu se opresc la vreo graniţă de ţară şi trebuie să le acordăm toată atenţia noastră.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Germania şi România se implică împreună în modelarea viitorului şi în contribuirea la o coexistenţă paşnică. Ne dorim să consolidăm încrederea, ne dorim ca oamenii să se poată întâlni la toate nivelele şi ca argumentele să fie cele care conving şi nu populismul. În acelaşi timp decalajul dintre politică şi cetăţeni trebuie micşorat, dialogul cu structurile administrative trebuie sprijinit la fel cum trebuie creată şi o atmosferă prielnică pentru schimburi de opinii şi dezbateri.

Având în vedere responsabilitatea care decurge din propria istorie, cu toţii avem nevoie de curajul de a face un nou început. Chiar dispunând de toate răspunsurile în legătură cu prezentul, nu vom reuşi să le facem faţă provocărilor de mâine. Valorile europene precum statul de drept, protecţia minorităţilor, responsabilitatea politicului faţă de cetăţeni, elemente atât de importante pentru noi toţi, au nevoie în continuare de sprijinul nostru al tuturor şi trebuie să le solicităm nu doar la nivel mondial ci trebuie trăite şi puse în practică şi la noi acasă. Acelaşi lucru este valabil şi cu privire la un mediu înconjurător nepoluat şi la menţinerea mijloacelor de trai naturale.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Prezenţa ridicată la vot la alegerile europarlamentare aici şi în Germania a demonstrat că Europa ne este tot mai importantă şi se bucură de un grad de acceptare foarte ridicat. O reflectare proactivă şi dezbateri deschise cu privire la Uniune între toţi cetăţenii continentului nostru ajută la elaborarea celor mai bune soluţii pentru viabilitatea continentului nostru. Aşa cum reunificarea Germaniei mai este şi în prezent un proces care trebuie continuat, şi în interiorul Uniunii Europene prezentul trebuie gestionat împreună iar cursul viitorului modelat în mod activ.

Şi Consulatul German de la Sibiu este deschis tuturor cetăţenilor, se implică în favoarea unui discurs deschis şi promovează schimbul dintre statele noastre la toate nivelurile. Doar prin angajamentul noastru al tuturor ne va reusi să predăm copiilor noştri o Europă demnă de locuit, atât de diversă şi bogată din punct de vedere cultural şi istoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.