„Il Trovatore”, o operă a extremelor, la Opera Brașov | Astăzi, 12 martie 2022

Sâmbătă, 12 martie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei, se va desfășura spectacolul de cu opera „Il Trovatore” (Trubadurul) de Giuseppe Verdi. „Trubadurul”, cea de-a doua operă din trilogia verdiană („Rigoletto”, „Il Trovatore”, „La Traviata”), numită şi „trilogia populară”, continuă să impresioneze publicul din marile săli de operă ale lumii şi astăzi, la fel ca în trecerea celor 169 de ani de la premieră – 19 ianuarie 1853, ce a avut la Teatrul Apollo din Roma. Lucrarea lui Giuseppe Verdi are la bază piesa de teatru „El trovador”, publicată în 1836, scrisă de Antonio García Gutiérrez. „Trubadurul” verdian este, prin excelență, o operă romantică ce înfățișează o poveste, cu o intrigă încurcată, de Ev Mediu, care, dacă ar fi scoasă din context, își va pierde valoarea și semnificația. Elementele ce o definesc ca atare sunt, în primul rând, subiectul, apoi răsturnările de situaţii, povestirile cu strigoi, elementul nocturn extrem de prezent în imaginea scenică, eroul avântat, fantasmele, obsesiile, exotismul unei comunităţi nomade.

Specifică partiturii îi este, pe de o parte, linia vocală de mare inspirație, remarcată în special în ariile celor patru personaje principale foarte puternice, dar și momentele de mare forță ale corului; din punct de vedere muzical, în orchestrație, încep să se simtă accentele viguroase ce vor caracteriza operele din ultima perioadă de creație a lui Verdi. Cele patru roluri principale ale operei (Leonora, Manrico, Contele de Luna și Azucena) sunt foarte dificile atât ca partitură – ambitusul lor trebuie să fie foarte extins -, cât și ca interpretare, Verdi dându-le fiecăruia în parte o pondere foarte mare. Totodată, distribuția trebuie să fie omogenă ca valoare, să existe un echilibru între muzică și dramă, în timp ce protagoniștii transmit emoții intense cu fiecare notă. Enrico Caruso afirma că a face „Il Trovatore” este ușor, „dați-mi cei mai buni patru cântăreți de operă din lume și o voi face”, referindu-se la Leonora, Manrico, Contele de Luna și Azucena.

Actuala montare de la Opera Braşov, clasică, dar folosind mijloace moderne cum ar fi proiecțiile video și efectele speciale, accentuează atmosfera romantică a subiectului, combinând teatrul cu filmul, simbolica imaginilor subliniind, pe de o parte, obsesia Azucenei în omorârea propriului fiu, iar pe de altă parte, elementul nocturn, specific romantismului. S-a insistat asupra scenelor de luptă prezente pe tot parcursul desfăşurării acţiunii, relevându-se astfel masculinitatea, forţa şi curajul într-o lume în care războiul era principalul scop al existenţei.

Invitata Operei Brașov din acest spectacol, Alina Dragnea, este o tânără mezzosoprană ce desfășoară o activitate muzicală bogată atât în România, cât și în străinatate. Ea s-a specializat în canto în Austria, Germania și România și a beneficiat de o bursă totală la ISA 18&21 Vienna Summer Academy. A avut oportunitatea extraordinară de a lucra cu profesori renumiți, precum Ramon Vargas, Carlos Garcia Estevez, Iride Martinez, Michael Sturminger, Margit  Klaushofer,  Luisella  Germano,  Peter Grossmann, Ioana Bentoiu, George Crăsnaru și Marina Krilovici și, de  asemenea,  de  a  cânta  sub  bagheta cunoscuților dirijori Vladimir Kiradjiev la Baden, Christoph Meier la Palatul Schönbrunn, Viena, în opera „Ariadne auf Naxos” de R. Strauss și Guido Johannes Rumstadt în „Suor Angelica” de G. Puccini la Nürnberg. Alina a concertat în săli importante, precum Paris, Berlin, Bergamo, Ierusalim, Budapesta, Gloggnitz, Reichenau an der Rax, Nürnberg, Teatrul Național București, Sala Radio București, Palatul Suțu și multe altele.

Distribuția spectacolului de sâmbătă este următoarea: Manrico – Liviu Iftene (debut), Leonora – Anda Pop, Contele de Luna – Adrian Mărcan, Azucena – Alina Dragnea (invitată), Ferrando – Marian Rește, Ines – Sonia Hazarian, Ruiz – Claudiu Bugnar. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Instructor de lupte: Bogdan Bălăşcău. Regie scenă: Dan Antipa. Spectacolul durează două ore și 50 de minute și are trei pauze.

Preț bilete: 50 lei

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Eveniment desfășurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Foto. „Il Trovatore” – Andrei Paul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.