În weekend trecem la ora de iarnă. În noaptea de 29 spre 30 octombrie se dau ceasurile înapoi cu o oră

România trece la ora de iarnă 2022 în ultimul weekend din luna octombrie, atunci când ceasurile se dau cu o oră înapoi. Astfe, ziua de 30 octombrie 2022 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.

După trecerea la sezonul rece și acomodarea cu schimbarea de temperatură, organismul nostru trebuie să treacă acum printr-o nouă provocare, și anume o perioadă mai lungă din zi în care va fi privat de lumina naturală.

O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. Deoarece Europa se întinde pe mai multe fusuri orare, schimbarea are loc la ore locale diferite.

Ora de iarnă 2022: ceasurile se dau înapoi, cea mai lungă zi din an

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 4.00 devenind ora 3.00. Ziua de 30 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi a doua cea mai lungă zi a anului după cea din primăvară (27 martie), când s-a trecut la ora de vară.

Citeste și:  Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav este pregătit pentru momentul 31 martie 2024, care marchează intrarea României în Spaţiul Schengen aerian

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Însă ora de iarnă este ora considerată standard.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00.

Ora de iarnă. Se mai renunţă la schimbarea orei?

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în ţările Uniunii Europene, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Citeste și:  Peste 1.500 de misiuni gestionate de pompierii militari în ultimele 24 de ore

Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în anul 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, astfel că proiectul a fost amânat.

În condiţiile actuale cazate de pandemia de coronavirus, negocierile nu au început încă în cadrul Consiliului European, ceea ce face foarte puţin probabil ca legea să se aplice după anul 2022.

Ora de iarnă 2022: cum poate fi afectat organismul

Noaptea de 29 spre 30 octombrie va fi mai lungă şi vom dormi mai mult. Însă schimbarea orei poate afecta organismul uman.

Este posibilă apariția insomniilor, a oboselii, a unor stări de nervozitate sau dureri de cap. Totodată, oboseala vine în urma absenței luminii solare. Copiii si vârstnicii sun cele mai afectate categorii de schimbarea orei. Toate acestea, în contextul în care schimbarea orei aduce, de fapt, o modificare a rutinei.

Citeste și:  ANM a emis două avertizări meteorologice

Pe lângă modificările somnului, unele persoane pot acuza astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului, spun specialiștii.

Până când organismul se adaptează la noul „program”, este recomandată reducerea cafelei, a ceaiului negru/verde, a băuturilor carbogazoase şi energizante.

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă.  Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.