Începe Săptămâna Haferland, festivalul culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania

În fiecare an, Săptămâna Haferland are loc la mijlocul verii, pe o perioadă derulată între trei și șapte zile. Cea de-a XI-a ediție a festivalului Săptămâna Haferland, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii și tradițiilor comunității sașilor din Transilvania, se va desfășura în perioada 3 – 6 august 2023, în zece localități: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri.Tema ediției din acest an a festivalului este „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”.

„În fiecare an, începând cu prima ediție, cea din 2013, festivalul a avut câte o temă diferită, pentru a ilustra variatele forme în care tradițiile și cultura sașilor nu doar supraviețuiesc, ci și reușesc să înflorească, grație implicării comunităților locale și a partenerilor noștri. Aici, în Haferland, suntem convinși că aceste vechi comunități săsești au un viitor durabil, conturat într-un dialog continuu între sașii de aici, cei din diaspora, români și maghiari.

Acesta este sensul sustenabilității – tema din acest an a festivalului nostru. Tradițiile și cultura sașilor sunt un element care nu trebuie abandonat și care are o contribuție esențială la vitalitatea spațiului multicultural transilvănean.” (Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt, co-organizator al acestui eveniment)

Fiecare dintre localitățile incluse în festival prezintă un program propriu, în funcție de resursele și specificul cultural al locului.

Citeste și:  Dubă plină cu lemn fără documente de provenienţă, depistată în Râșnov

Programul detaliat al festivalului este disponibil aici.

Numărul participanților a crescut de la an la an, astfel încât, la cele zece ediții desfășurate până în prezent, numărul total al acestora a depășit 37.500 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.