Inițiativă de siguranță: Instalarea gratuită a 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în 20 de județe, inclusiv în Brașov

Potrivit declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, un total de 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi instalate gratuit în 20 de județe, în cadrul campaniei „Detector pentru viață”. Această inițiativă este derulată de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,Raed Arafat, cu sprijinul E.ON și Delgaz Grid.

El a explicat că începând cu data de 2 martie vor fi montate 10.000 de detectoare, dintre care 7.500 vor fi pentru fum și 2.500 pentru monoxid de carbon, furnizate de E.ON și Delgaz Grid, în 10 -15 localități din 20 de județe: Alba, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

“Avem o campanie care va începe în cadrul “Săptămânii protecţiei civile” şi va continua câteva luni de zile – campania “Detector pentru viaţă”. Nu de puţine ori am ridicat problema detectării fumului şi a monoxidului de carbon la domiciliile oamenilor şi faptul că acest lucru poate salva vieţi. Dacă fumul, din cauza unui incendiu mocnit, se cumulează într-o casă unde oamenii dorm, riscul este ca oamenii să nu se trezească niciodată, pentru că se intoxică, nu se mai trezesc şi, chiar dacă fumul se intensifică, chiar dacă focul se apropie de ei, nu mai ştiu de acest lucru şi rămân acolo. Şi, din păcate, devin cifre în statistică IGSU-ului că au decedat din cauza unui incendiu şi, de cele mai multe ori, de fapt ei decedează intoxicaţi de fum, înainte să decedeze arşi de foc. Şi atunci un detector pentru fum în casă sau mai multe detectoare puse în casă pot avertiza oamenii din timp”, a afirmat Raed Arafat.

El a descris cele două tipuri de detectoare – atât cele pentru fum, cât și cele pentru monoxid de carbon.

Monoxidul de carbon este cunoscut că fiind ucigaşul silenţios, n-are culoare, n-are miros decât că omul începe aibă simptome dureri de cap, ameţeli, vărsături, intră în comă. La momentul în care sesizează că e ceva care nu-i în ordine, s-ar putea să nu mai poată să acţioneze nici măcar să dea telefon la 112. (…) Acest lucru poate fi prevenit prin instalarea detectoarelor de monoxid de carbon”, a mai explicat Raed Arafat.

Arafat a afirmat că detectoarele beneficiază de o garanție de 10 ani și au o durată de funcționare a bateriei tot de 10 ani. Acestea sunt destinate în special locuințelor mai vechi, precum și acelora în care locuiesc persoane în vârstă, cu dizabilități sau familii cu mulți copii.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a evidențiat că această inițiativă va contribui la salvarea de vieți și va spori nivelul de siguranță al cetățenilor.

sursă foto: ziaruldelta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.