Institutul Naţional al Patrimoniului a lansat apelul pentru evenimente şi activităţi dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau 2022 în România

Institutul Naţional al Patrimoniului lansează apelul pentru evenimente şi activităţi dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau 2022 în România. Bibliotecile, muzeele, proprietarii sau păstrătorii de patrimoniu Art Nouveau de orice tip şi chiar librăriile sau anticarii sunt invitaţi să scoată la lumină înscrisurile – diversitatea de grafii şi caligrafii specifice Artei 1900.

Aceasta este tema recomandată pentru ediţia 2022 de către Réseau Art Nouveau – reţeaua europeană a oraşelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – o oportunitate unică de includere a instituţiilor păstrătoare de publicaţie veche şi înscrisuri în circuitul promotorilor mişcării artistice Art Nouveau.

Art Nouveau este un stil şi o mişcare internaţională de artă, arhitectură şi artă aplicată cu o intensitate cuceritoare, manifestată preponderent la începutul secolului XX. Influenţa sa asupra artelor grafice – afişe şi signalistică – l-au făcut mai cunoscut publicului larg. Tema din acest an va aduce în prim-plan litere şi grafică, aşa cum reieşeau acestea din ştanţe, plăci litografice, serigrafie şi alte aparate şi procedee de tipărire utilizate în epocă.

Citeste și:  Zoo Brașov trece la programul de iarnă

Grafica Art Nouveau este cunoscută pentru asimetria sa, elementele elaborate, rarefieri și accentuări de linii, pauzele grafice și cromatica ce alterna culori pastelate cu accentele puternice. Literele create de artiștii epocii erau la început alungite, împodobite de elemente curbilinii de factură vegetală sau florală. Ulterior au fost stilizate spre elemente geometrice, în concordanță cu evoluția stilului.

Manuscrisele, cărțile și coperțile lor, revistele, afișele, vederile, timbrele, chiar și vitraliile și inscripțiile amplasate pe fațadele clădirilor, dar și multe alte artefacte ilustrează diversitatea manifestărilor curentului Art Nouveau în cotidianul unei Europe și al unei lumi care celebrează Belle Epoque.

Sărbătoarea mondială a patrimoniului Art Nouveau poate fi marcată, în preajma zilei de 10 iunie, prin explorarea și promovarea oricăror teme din universul bogat de expresie a acestui curent – cunoscut și drept Secession (Austria), Stile Liberty (Italia), Jugendstil (Germania), Szecesszio (Ungaria) sau Modern Style (UK) / Arte Joven (Spania), Nieuwe Kunst (Olanda), Mir Iskustvo (Rusia), Siro Uma (Japonia), Stil Kalevala (Finlanda) etc.

Citeste și:  ,,Omul și orașul său” și ,,Dincolo de gard” – o expoziție cu peste 3.500 de ani de viață povestită în imagini și mărturii

Pentru a înscrie un eveniment sau o activitate dedicată Zilei Mondiale Art Nouveau 2022, vă invităm să consultați  platforma națională https://artnouveau.patrimoniu.ro/, special creată pentru a reflecta marcarea acestei zile în România.

Termenul limită pentru completarea formularului de înscriere este 3 iunie 2022, inclusiv, pentru a ne permite promovarea în timp util a inițiativei dumneavoastră la nivel național și european.

Tipurile de inițiative pot fi: expoziții, campanii de educare (tururi ghidate, ateliere), festivaluri sau spectacole, conferințe, simpozioane sau dezbateri, workshop-uri, proiecte digitale etc. Această listă nu este exhaustivă și poate include și alte inițiative. Institutul Național al Patrimoniului susține implicarea a cât mai multor actori ce pot desfășura acțiuni cu impact semnificativ, cu rezultate ce se extind către un public cât mai larg și diversificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.