Acțiune pe raza municipiului Brașov pentru informarea conducătorilor auto privind riscurile vitezei excesive

La data de 19 august 2022, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Biroul Rutier Brașov și Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov au desfășurat o acțiune pe raza municipiului Brașov pentru informarea conducătorilor auto privind riscurile vitezei excesive, nerespectării distanței în mers între autovehicule și a neatenției în timpul circulației cu autovehiculele pe drumurile publice, precum și pentru informarea acestora cu privire la principalele cauze generatoare de accidente rutiere pe autostrăzile din România în ultimii 3 ani.

Acțiunea se desfășoară în cadrul celei de-a patra campanii a Proiectului Educație Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Astfel, polițiștii au transmis mai multe recomandări preventive de care orice șofer trebuie să țină cont și au oferit tuturor celor cu care au interacționat broșuri, flyere și odorizante auto, ce conțin informații și mesaje utile pentru responsabilizarea și conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor din trafic la care se expun dacă încalcă regulile de circulație.

Citeste și:  Premieră în Brașov: Wilkinson vine la Kruhnen Musik Halle

Pentru o conduită responsabilă la volan, recomandăm conducătorilor auto:

  • Respectați limitele legale de viteză.

Distanțele de reacție, de frânare și de oprire sunt direct proporționale cu viteza. Fiecare 5 km peste limita admisă dublează șansele de a fi rănit într-un accident rutier. Spre exemplu, la 65 km/h, șansa de a avea un accident cu răniți se dublează. Riscul este de 4 ori mai mare la 80 km/h.

  • Efectuați manevra de depășire în condiții de siguranță.

Depășiți atunci când vizibilitatea vă permite să efectuați manevra de depășire, fără să încălcați linia continuă.

  • Manifestați concentrare și adoptați o conduită preventivă în trafic.

Este foarte important să luați în calcul toate detaliile: condițiile de drum, dar și modul în care se comportă ceilalți participanți la trafic.

  • Urcați la volan când sunteți odihniți.
Citeste și:  Efectul social media asupra Generației Z: 1 din 5 tineri își dorește să devină celebru

Oboseala reduce capacitatea de reacție, mai ales la volan. Dincolo de asta, privarea de odihnă poate cauza adormirea la volan și producerea unor accidente ce pot fi fatale.

  • Nu vă urcați la volan sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor.

Consumul de alcool și a substanțelor interzise duce la scăderea vigilenței, reducerea abilității de a urmări obiecte aflate în mișcare, o viteză de reacție scăzută în situații de urgență, scăderea concentrării, probleme de percepție, reducerea abilității de a menține poziția în bandă și de a frâna corespunzător, pierderi majore de echilibru etc.

ATENȚIE! Când circulați pe autostradă lăsați liberă banda de urgență!

O staționare de câteva minute, pe banda de urgență, va influența traficul pentru următoarele ore. În urma unei mașini care trage pe dreapta, vor urma frâne bruște din partea celorlalți participanți la trafic, iar riscul de accidente poate să crească.

Citeste și:  Brașov și Sinaia, următoarele localități în care ajunge Caravana Centenarul Încoronării

Lăsând liberă banda de urgență faceți posibilă salvarea victimelor accidentelor de circulație. Acest culoar este singura cale de acces pentru cei care îi ajută pe oamenii care au singura urgență reală: supraviețuirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.