Iohannis, nemulțumit de orele elevilor. Legea Educației, retrimisă în Parlament

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii care completează Legea educaţiei şi care prevede noi dispoziţii referitoare la organizarea orelor de activităţi psihomotrice şi, respectiv, a celor de educaţie fizică pentru elevii din învăţământul antepreşcolar şi primar. Legea prevede că, în situaţia în care aceste ore nu pot fi predate de cadre didactice de specialitate, ele să fie predate de profesorii pentru învăţământul primar, iar în cererea preşedintelui se arată că este necesară stabilirea expresă a situaţiilor menţionate. Practic, implementarea acestor prevederi ar putea duce la reducerea numărului de posturi didactice la disciplina educaţie fizică, predate de profesori de specialitate, arată sursa citată.

Vă prezentăm textul integral al cererii:

Bucureşti, 25 octombrie 2019

Citeste și:  DRDP Brașov: Starea drumurilor naționale în Regiunea Centru

Domnului ION-MARCEL CIOLACU,
Preşedintele Camerei Deputaţilor

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011

Legea pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 are ca obiect introducerea unor noi dispoziţii referitoare la organizarea orelor de activităţi psihomotrice şi, respectiv, a celor de educaţie fizică pentru elevii din sistemul românesc de învăţământ de nivel antepreşcolar şi primar. Astfel, prin noua reglementare se precizează că elevii din unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară vor beneficia de două ore de astfel de activităţi pe săptămână. În ceea ce priveşte învăţământul primar, legea prevede ca, în situaţia în care orele de educaţie fizică nu pot fi predate de cadre didactice de specialitate, acestea să fie predate de către profesorii pentru învăţământul primar.

Citeste și:  Hyperion Brașov s-a întors cu aur, argint și bronz de la Campionatele Naționale de Poliatlon copii

Deşi propunerile sunt menite a sprijini participarea elevilor la activităţi fizice periodice, considerăm că sintagma „nu pot fi predate de cadre didactice de specialitate” este lacunară, întrucât nu se precizează care sunt cauzele pentru care aceste ore de educaţie fizică nu pot fi predate de către cadrele didactice de specialitate. De aceea, apare ca necesară stabilirea expresă a situaţiilor care pot determina imposibilitatea predării orelor de educaţie fizică de către personalul didactic de specialitate, aceasta cu atât mai mult cu cât legea poate avea implicaţii asupra calităţii orelor de educaţie fizică, prin prisma experienţei cadrului didactic, cât şi asupra numărului de posturi, a încadrării şi titularizării profesorilor de educaţie fizică.

Citeste și:  Peste 3.000 de oameni în tribunele de pe Tineretului la FC Braşov – Dinamo. Stegarii au cedat în faţa “câinilor”

Practic, implementarea acestor prevederi ar putea conduce la reducerea numărului de posturi didactice la disciplina educaţie fizică, predate de profesori de specialitate. De asemenea, considerăm că, anterior implementării unor asemenea măsuri, se impune şi realizarea unei evaluări de impact asupra aplicării prevederilor legii, atât în ceea ce priveşte corpul profesoral, cât şi referitor la asigurarea calităţii actului educaţional şi siguranţei elevilor la nivelul învăţământului primar.

Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS-WERNER IOHANNIS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.