Ionel Palăr: Cetăţile dacice nu au administrator de 20 de ani, autoritățile sunt nepăsătoare

Activitatea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a fost apreciată la Gala Comisiei Naţionale a României (CNR) pentru UNESCO, pentru implicare în salvarea valorilor româneşti înscrise pe Lista patrimoniului mondial.
La eveniment au participat Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO, Ani Matei, secretar-general al CNR UNESCO, istorici, oameni de cultură, reprezentanţi ai ministerelor, mediului academic şi organizaţiilor neguvernamentale preocupate de problematica UNESCO.
”Din păcate, în România, există încă probleme nerezolvate, legate de patrimoniu, inclusiv de bunurile materiale şi imateriale înscrise în Lista patrimoniului mondial. Situaţia cetăţilor dacice, care nu au un administrator de 20 de ani, de la acceptarea lor în UNESCO, cu excepţia Sarmizegetusa Regia, va fi rezolvată odată cu aprobarea legii privind cetăţile dacice, care a trecut deja de Senatul României. Problema rămâne, însă, una deschisă, cât timp cetăţile sunt nepăzite, victime ale traficanţilor de artefacte şi aflate într-un real pericol de degradare”, a avertizat deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente pentru UNESCO. Parlamentarul a amintit şi despre întârzierea nepermisă a Dosarului ”Cămaşa cu altiţă – IA”, care trebuia trimis la UNESCO încă din acest an, dar care nu este nici acum finalizat sau despre faptul că Rezervaţiile Rodna şi Retezat sunt pe punctul de a fi excluse din lista rezervaţiilor biosferei.
”Autorităţile române nu respectă întotdeauna rigorile impuse de forul internaţional şi au dat dovadă de o nepăsare greu de înţeles, în condiţiile în care se ştie că, în toată lumea, obiectivele UNESCO atrag şi pot fi considerate factori de dezvoltare. Dincolo de acest aspect, rămâne unicitatea lor, valoarea lor inegalabilă. Fără o abordare responsabilă şi implicarea tuturor instituţiilor abilitate, mă tem că vom fi judecaţi de copiii noştri pentru că nu am ştiut să păstrăm ceea ce am moştenit”, a concluzionat deputatul Ionel Palăr.

Citeste și:  Succes semnificativ al cooperării polițienești în Spațiul Schengen: 454 de persoane, 30 de autovehicule și 16 documente identificate în urma acțiunilor comune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.