Jocurile Olimpice de Tineret 2028 ar putea avea loc la Brașov

  • După ce premierul Nicolae Ciucă a cerut, în urmă cu două săptămâni, un plan de acțiune pentru pregătirea candidaturii României, astăzi s-au întâlnit la București reprezentanții COSR, ai federațiilor sportive ale sporturilor de iarnă și ai administrației locale brașovene pentru a stabili etapele de pregătire a candidaturii.

După ce în 2013, Brașovul a fost gazda Festivalul Olimpic al Tineretului European, România are din nou ocazia să fie în elita olimpismului internațional, prin organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret în 2028.

În urmă cu două săptămâni premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție pe această temă cu reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român și cei ai autorităților locale din Brașov. La întâlnire au participat: Mihai Covaliu, președintele COSR, Octavian Morariu, membru Comitetul Olimpic Internațional, George Boroi, secretarul general al COSR, Allen Coliban, primarul Brașovului, orașul gazdă al FOTE 2013, și Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, cărora le-a cerut un plan de acțiune pentru pregătirea și fundamentarea demersului de candidatură și pentru pregătirea procedurilor de organizare a acestei importante competiții olimpice.

Astăzi, 27 octombrie, a avut loc o nouă întâlnire între factorii implicați în pregătirea candidaturii României pentru JOT 2028 – COSR, reprezentanții federațiilor sportive pentru sporturile reprezentate în aceste jocuri olimpice, și Primăria Brașov – având ca obiectiv identificarea nevoilor și resurselor de infrastructură pentru fiecare sport în parte, dar și o evaluare a sportivilor de la fiecare disciplină olimpică care ar putea reprezenta România la JOT 2028.

Citeste și:  Johann Strauss Ensemble cântă la Braşov pe 12 decembrie! Mesajul emoționant transmis înainte de votul privind aderarea României la Schengen 

Primarul Allen Coliban a participat la această întâlnire în dublă calitate atât de primar al orașului gazdă și a celui care va făzdui cele mai multe probe, dar și ca președinte al Federației Române de Curling.

,,După ce acum două săptămâni am avut o discuție cu premierul cu privire la oportunitatea pe care o are România pentru a organiza  Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret, astăzi (27 octombrie, n.n.) am avut o discuție aplicată la sediul COSR cu privire la infrastructura existentă, care poate fi utilizată la această competiție, și care sunt nevoile, din acest punct de vedere, pentru fiecare federație. Dacă în cazul anumitor sporturi, stăm destul de bine, există și sporturi, cum ar fi bobul și sania, unde costurile de realizare și întreținerea sunt foarte mari, astfel că există și soluția desfășurării acestor probe în parteneriat cu altă țară. Mă bucur că există interes real din partea Guvernului, pentru că fără implicarea acestuia, inclusiv financiară, ar fi imposibil să realizăm toate obiectivele de infrastructură necesare. În ceea ce privește Brașovul, stăm foarte bine pe ceea ce înseamnă pârtii pentru schi alpin, avem deja omologate FIS trei pârtii: Subteleferic, Sulinar și Lupului superior, iar în cazul Subtelefericului, vom avea o discuție cu Federația Internațională de Schi  și cu Federația Română de Schi și Biatlon pentru a o omologa și pentru Super G. O discuție aparte a fost legată de construirea celui de al doilea patinoar, motiv pentru care i-am invitat pe reprezentanții COSR, ai Federației de Patinaj și ai celei de Hochei, să vină la Brașov pentru a discuta nevoile și cea mai bună variantă de construire”, a precizat primarul Allen Coliban, la finalul întâlnirii.

Conform reprezentanților Guvernului, această competiție poate aduce României oportunități de dezvoltare a infrastructurii sportive, încurajarea tinerilor în practicarea sporturilor de iarnă, promovarea țării noastre în rândul țărilor cu capacitate de organizare a unor competiții la cel mai înalt nivel și valorificarea potențialului local, atât turistic, cât și sportiv.

Citeste și:  Patinoarul Olimpia Brașov se va deschide la finalul anului 2022

Principalele atuuri pe care ar trebui să se bazeze România în depunerea acestei candidaturi, se arată într-un comunicat al guvernului, sunt: investițiile realizate la Brașov pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European în 2013, urmate de proiecte în derulare, precum Sala Polivalentă, modernizarea și extinderea domeniului schiabil, noua infrastructură pentru sporturile de iarnă și Centrul de cercetare pentru comunități montane.

În ceea ce privește infrastructura necesară, Brașovul, Râșnovul, Predealul și Cheile Grădiștei dispun deja de infrastructura necesară pentru o mare parte dintre probe, infrastructură care poate fi îmbunătățită pentru desfășurarea JOT 2028.         

Principala provocare pentru autorități este legată de pistele pentru sanie și bob, unde investițiile pot depăși 40 de milioane de euro. În cazul infrastructurii pentru cele două sporturi este analizată și varianta depunerii candidaturii în parteneriat cu o altă țară, care are deja aceste facilități.

Citeste și:  Jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Burebista” Brașov vor asigura măsurile de ordine la meciul de fotbal dintre echipele AFC Hermannstadt - FC Farul Constanta 1920

Vă reamintim că între 17 și 22 februarie 2013 s-a desfășurat, în România, cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Olimpic al Tineretului European, eveniment la care au participat 890 de sportivi din 45 de țări, care au fost însoțiți de aproximativ 600 de delegați. Brașovul a fost orașul gazdă, iar competițiile de schi alpin, biatlon, schi fond, sărituri cu schiurile, snowboarding, hochei, patinaj viteză pe pistă scurtă (short track) și patinaj artistic s-au desfășurat în Brașov, Poiana Brașov, Râșnov, Predeal și Cheile Grădiștei – Fundata.

Alături de sportivii și delegații celor 45 de comitete olimpice au fost prezenți președintele CIO, Jacques Rogge, președintele Comitetelor Olimpice Europene, Patrick Hickey,  dar și suporteri din mai multe țări europene. La eveniment au fost prezenți și peste 200 de jurnaliști din Europa, Statele Unite și Africa de Sud. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.