Legea consumatorului vulnerabil s-ar putea aplica de la 1 noiembrie 2021

Legea consumatorului vulnerabil, adoptată în urmă cu aproape două săptămâni de parlament, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Guvernul are acum timp să aprobe normele metodologice, astfel încât în această iarnă peste 500.000 de familii, cele mai sărace din ţară, să primească ajutor de la stat pentru încălzire şi curent electric. Sprijinul vine pe fondul unei creşteri semnificative a tarifelor la energie peste tot în Europa. Sunt cele mai mari niveluri din ultimii ani, iar analiştii anticipează că este puţin probabil ca situaţia să se schimbe în curând, aşa că autorităţile au în vedere şi alte măsuri, care să ajute şi persoanele cu venituri medii, dar şi IMM-urile, prin compensarea facturilor care vor veni la iarnă, informează agenția de presă Rador.

Citeste și:  Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Potrivit sursei citate, legea privind consumatorul vulnerabil se va aplica de la 1 noiembrie 2021 şi în baza acesteia vor primi ajutor persoanele singure care au un venit mediu net lunar de până la 2053 de lei şi familiile în care venitul pentru fiecare persoană este de până la 1.386 de lei. Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, estima că vor primi sprijin financiar din partea statului mai mult de 500.000 de gospodării. Întrucât preţul energiei electrice şi cel al gazului natural au crescut în ultima perioadă în toată Europa, suplimentar faţă de Legea privind consumatorul vulnerabil, guvernul ia în calcul şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaz natural, iar o OUG a fost prezentată în primă lectură în şedinţa executivului. Potrivit premierului Florin Cîţu, este analizată şi o eventuală plafonare a preţurilor la energie şi gaz.

Citeste și:  Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav este pregătit pentru momentul 31 martie 2024, care marchează intrarea României în Spaţiul Schengen aerian

Această măsură ar putea fi luată însă numai dacă mai mult de 10 state europene decid să plafoneze tarifele energetice – a explicat aseară tot primul-ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.