Listele de așteptare pentru dispozitivele medicale au fost eliminate

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Braşov a eliminat, începând de anul trecut, listele de aşteptare cu persoanele care solicitau dispozitive medicale pentru diverse afecţiuni, fiind premise ca, în momentul depunerii solicitărilor, acestea să fie rezolvate în două-trei săptămâni, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJAS Braşov, Sorin Melinte.

„Din punctul meu de vedere, eliminarea listelor de aşteptare este realizarea de căpătâi în ceea ce priveşte eficienţa acestei instituţii. În 2018, au fost eliminate listele de aşteptare a celor care solicitau dispozitive medicale pe diverse afecţiuni şi care fac obiectul decontării de către sistemul financiar al Casei de Asigurări de Sănătate. Aveam în jur de 2100 de persoane, care aşteptau pe liste din 2016. În prezent, toţi cei care erau pe listele de aşteptare din 2016 şi 2017 au intrat în posesia dispozitivelor medicale, iar acum, ultima solicitare este din 2 noiembrie 2018. Sunt premise ca, în momentul în care se depun solicitările, acestea să fie rezolvate în două-trei săptămâni”, a spus Melinte, citat de Agerpres.

Citeste și:  Romfilatelia alături de Agerpres la aniversarea celor 135 de ani de existență

Copiii au avut prioritate la dispozitivele medicale, iar politica de achiziţie a fost în primul rând pentru urgenţe.

Pentru produse farmaceutice şi dispozitive medicale, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a avut anul trecut alocat un buget de 289.412.637 lei, în creştere cu 14,2% faţă de 2017.

Bugetul alocat în 2018 pentru prestaţii medicale acordate în baza documentelor internaţionale a fost de 13,3 milioane de lei, în scădere faţă de 2017 când a fost de 16,6 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind pentru servicii în Germania – 6,1 milioane lei, Italia – 2 milioane lei, Franţa – 1,8 milioane lei şi Austria – 1,7 milioane lei. Numărul de formulare S2 emise anul trecut a fost de 28 faţă de 20 în 2017, pentru diagnostice cum ar fi: Neuroblastom Slab Diferenţiat Abdominal, Stadiul IV, Grupa de Risc Înalt; Hipoplazie de Cord Stâng, Defect Septal Interatrial, Persistenţa de Canal Arterial; Tetralogie Fallot Hipoplazie Mederată de Inel şi Trunchi Pulmonar şi altele.

Citeste și:  Aproape 2.400 de intervenții și peste 9.500 de sancțiuni contravenționale în ultimele 24 de ore

Problema principală cu care se confruntă Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate în anul 2019 este subdimensionarea personalului instituţiei, a precizat Melinte.

„Din punctul meu de vedere, problema cu care ne confruntăm în acest an este subdimensionarea personalului. În prezent lucrăm cu 87 de angajaţi, dar ar mai fi necesar un număr de 8-9. Nu numai noi, şi alte instituţii bugetare se confruntă cu deficit de personal. Cu toate acestea vom depune toate eforturile ca să asigurăm cele mai bune servicii beneficiarilor noştri”, a mai precizat preşedintele CJAS Braşov, pentru sursa citată.

Anul trecut, bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov a fost de 946.621.010 lei, în creştere cu 21,5% faşă de 2017. Numărul de asiguraţi la sfârşitul anului trecut, în judeţul Braşov era de 497.383.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.